Prohlášení rektora Univerzity Karlovy

Přinášíme vám prohlášení prof. Václava Hampla, rektora Univerzity Karlovy (UK), ohledně údajné expertízy UK týkající se navrácení církevního majetku.
Publikováno: 3. 2. 2012 19:48

Prohlášení rektora Univerzity Karlovy

Tento týden jsem byl seznámen se skutečností, že někteří politici  v rámci diskuse o návrhu zákona o církevních restitucích začali argumentovat údajnou právní expertizou Univerzity Karlovy v Praze, která by měla dovozovat, že navrácení majetku církvím by ve skutečnosti nebylo restitucí, tj. navrácením neoprávněně odebraného majetku původnímu majiteli.

Akademičtí i vědečtí pracovníci Univerzity Karlovy v rámci své činnosti zpracovávají značné množství odborných stanovisek, studií a komentářů.

Důrazně však upozorňuji, že k tomu, aby jakékoliv takové stanovisko mohlo být vydáváno za expertizu Univerzity Karlovy v Praze, musela by jej schválit Vědecká rada UK. Bez této autorizace nejde o expertizu Univerzity Karlovy a pokud je snad nějaký - Vědeckou radou UK neschválený - materiál takto označen, jde o označení neoprávněné.

V této souvislosti konstatuji, že Vědecká rada UK žádný materiál týkající se problematiky navracení církevního majetku nikdy neprojednala.

V Praze dne 3. února 2012

Prof. Václav Hampl