Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sousoší sv. Cyrila a Metoděje v Brně podle sochaře Matouška

Datum publikace9. 2. 2012, 15.20
TiskTisk

Ve čtvrtek 26. ledna 2012 se na brněnském biskupství sešla porota, která hodnotila dvacet devět doručených návrhů na ztvárnění památníku svatých Cyrila a Metoděje.

Brno: Dne 23. září 2011 vyhlásilo brněnské biskupství „Výtvarnou soutěž o návrh na ztvárnění památníku sv. Cyrila a Metoděje v Brně a jeho realizaci“. Soutěž vyvolala mezi výtvarnými umělci velký zájem. Do stanoveného termínu 19. prosince 2011 se zaregistrovalo celkem třicet devět zájemců o účast v soutěži. Nakonec bylo osmičlennou porotou (primátor Roman Onderka se musel na poslední chvíli z účasti omluvit) hodnoceno dvacet devět doručených návrhů.

Členové poroty provedli samostatné hodnocení jednotlivých návrhů podle stanovených kritérií, mezi která patřila především originalita díla, kreativita, celková výtvarná úroveň, vhodnost začlenění díla do určeného prostoru či volba materiálů a jejich vzájemný soulad. Vítězem výtvarné soutěže na ztvárnění památníku svatých Cyrila a Metoděje se stali autoři sochař Vladimír Matoušek s Ing. arch. Radimem Horákem.  Porotci ohodnotili vítězný návrh jako řešení pokorné, soudobé, výrazné i sdělné, přinášející do souvislosti místa svébytný tvar, který obstojí vedle stávajících  soch sv. Petra a Pavla 

Zadavatel potvrdil svým rozhodnutím výsledné pořadí, jak jej ustanovila hodnotící porota.

Přáním brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho je, aby byl památník realizován v roce 2013, kdy si budeme připomínat 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Památník má být umístěn v areálu Petrova v blízkosti katedrály sv. Petra a Pavla.

Brněnské biskupství nabídne zájemcům  od 4. do 11. května 2012 možnost shlédnout všechny hodnocené  návrhy.

 

Foto: Jan Dobrovolný

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou