Lupa
Obsah Obsah
Portál

401. výročí do umučení 14 františkánských bratří

Datum publikace14. 2. 2012, 17.15
TiskTisk

Ve středu 15. února si Praha připomene 401. výročí umučení čtrnácti františkánských bratří zabitých v roce 1611 v klášteře u Panny Marie Sněžné. K této tragické události došlo během vpádu pasovských vojsk do Prahy, při němž se hněv obránců města obrátil proti některým klášterům.

Praha: Čtrnáct františkánů, kteří pocházeli z větší části z různých zemí západní Evropy a kteří byli v průběhu několika hodin masopustního úterý pobiti na Novém Městě pražském, záhy požívali pověsti svatosti. Proces jejich blahořečení sice začal již v 17. století, ale z různých důvodů byl v historii několikrát přerušen, takže až v současnosti je naděje na jeho kladné završení.

Letošní výročí se proto připomene slavností mší svatou ve středu 15. února v 18:00 hodin v kostele Panny Marie Sněžné. Jejím hlavním celebrantem bude apoštolský nuncius v České republice, arcibiskup Giuseppe Leanza.

Součástí připomínky výročí bude také přednáška, věnující se z velké části této události, s názvem Snahy o obnovu řeholního života v předbělohorských Českých zemích, konaná téhož dne v 16:15 hodin v barokním refektáři dominikánského kláštera u sv. Jiljí (vstup Jilská 7a). Přednášejícím bude Mgr. Dušan Foltýn, hostem františkán Petr Regalát Beneš, Th.D.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou