Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Želivě oslaví sté výročí narození opata Tajovského

Datum publikace2. 3. 2012, 11.16
TiskTisk

V sobotu 3. března se v želivském klášteře uskuteční vzpomínková akce ke stému výročí narození zdejšího opata Víta Bohumila Tajovského.

Želiv: Program zahájí vzpomínková mše svatá, kterou bude od 10:30 hodin celebrovat strahovský opat J. M. Michael Josef Pojezdný. Na 13:00 hodinu je pak naplánovaná tisková konference k příležitosti stého výročí narození opata Víta Bohumila Tajovského. 

Ten byl v roce 1950, krátce po číhošťském zázraku zatčen, želivský klášter byl obsazen a Státní bezpečnost do něj podstrčila zbraně. Poté byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen za velezradu a organizování ozbrojeného převratu. „Vít Tajovský se narodil v Klanečné u Havlíčkova Brodu. Učil na gymnáziu v Humpolci a mezi jeho studenty byl i český básník Jan Zábrana,“ přibližuje méně známou stránku opatova života správce majetku želivského kláštera František Marek.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou