Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Na 1000 lidí z ČR se chystá na kardinálskou konzistoř

Datum publikace15. 2. 2012, 16.00
TiskTisk

Už v pátek 17. února 2012 se přes 800 lidí z České republiky vydá do Říma na kardinálskou konzistoř a další slavnostní obřady, během nichž budou pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi uděleny odznaky kardinálské hodnosti.

Praha/Vatikán: Vypravena jsou čtyři letadla – tři z Prahy a jedno z Brna. Další poutníci přijedou do Říma autobusy z Brna, Koclířova, Hradce Králové a Prahy. V Římě se k nim připojí obyvatelé papežské koleje Nepomucenum a další Češi žijící v zahraničí. Účast za Českou republiku se tak přiblíží úctyhodné tisícovce. Nebudou mezi nimi samozřejmě chybět ani zástupci České biskupské konference.

Odznaky kardinálské hodnosti purpurová solidea a birety, ale také kardinálské prsteny a dekrety, ve kterých budou uvedeny kromě dalšího také jejich titulární baziliky, převezme Dominik Duka spolu s dalším 21 novými kardinály při veřejné konzistoři. Ta se bude konat v sobotu 18. února od 10.30 hodin v bazilice sv. Petra formou bohoslužby slova. Konzistoře se účastní všichni kardinálové včetně kardinála Miloslava Vlka. Den před samotnou konzistoří se noví kardinálové budou věnovat modlitbě a rozjímání za účasti papeže Benedikta XVI.

V sobotu bude kardinál Dominik Duka od 15.00 hodin v chrámu sv. Řehoře VII. na Via del Cottolengo celebrovat pro poutníky z České republiky mši svatou. V podvečerních hodinách budou noví kardinálové v prostorách Apoštolského paláce přijímat gratulace svých přátel, spolupracovníků a dalších věřících, kteří je do Říma doprovázejí (tzv. „visite di cortesia“). Na sobotu večer je naplánována slavnostní recepce pořádaná ministrem zahraničních věcí ČR Karlem Schwarzenbergem, který se oficiálního jmenování rovněž zúčastní.

V neděli 19. února bude papež Benedikt XVI. spolu s novými kardinály od 9.30 hodin celebrovat mši svatou v bazilice sv. Petra. V pondělí 20. února se pražský arcibiskup Dominik Duka OP zúčastní od 11.00 hodin přijetí nových kardinálů a jejich doprovodů papežem Benediktem XVI. při veřejné audienci v aule Pavla VI. I těchto dvou událostí se poutníci zúčastní. Ti, kdo se nedostanou do Říma, mohou všechny události sledovat na Tv Noe. Společnou bohoslužbu nových kardinálů s papežem v neděli 19. února bude v přímém přenosu vysílat také Česká televize na ČT 2.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou