Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pořady náboženského vysílání od 18. do 24.2. 2012

Datum publikace17. 2. 2012, 16.33
TiskTisk

Redakce náboženského vysílání Českého rozhlasu tentokráte odvysílá např. sobotní Doteky víry se známým ekonomem a bývalým ministrem T. Ježkem nebo Výzvy přítomnosti s J. Řeřichou, ředitelem festivalu Mene Tekel.Pořady redakce lze poslouchat  i na www.nabozenstvi.info, kde naleznete archiv odvysílaných pořadů.

ČRo 1 – Radiožurnál


Křesťanský týdeník    sobota  18.2.2012  9:05 – 10:00

Rozhovory, reportáže a aktuality nejen z křesťanského světa.
Jmenování pražského arcibiskupa Dominika Duky kardinálem.
Festival proti totalitě Mene Tekel.
Turecko a zpráva o lidských právech.
Nenechte své srdce zmrznout.
Popeleční středou začíná postní doba.

Pořad připravila Redakce náboženského vysílání.


Sobotní Doteky víry   sobota  18.2.2012  22:30 – 23:00

'Zákon stability vlastnictví, dobrovolnosti jeho převodu a zákon dodržování slibů' – když tyto přirozené normy neplatí, tak společnost upadne do zmatku a je zle. Tak varuje ekonom a bývalý ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci Tomáš Ježek. Právě s ním diskutuje Eva Hůlková v Dotecích víry, a to zdaleka nejen o církevních restitucích. Tomáš Ježek se svěří s pozoruhodným, silným a smutným životním osudem svého otce, o kterém říká, že je dodnes jeho nedostižným příkladem dokonalého chování, mravnosti a síly.


Nedělní Doteky víry   neděle  19.2.2012  22:05 - 23:00

Senegalské volby rozhodnou mystici.
Autopůst.
Doprovodný program k výstavě Anežka Česká – princezna a řeholnice.
Dobrovolníci.
Výzvy přítomnosti: Rekonstrukce politického procesu padesátých let s majorem letectva Josefem Bryksem, vernisáž výstavy Pro svobodnou Čínu nebo společná ekumenická bohoslužba v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. I to nabídne letošní, v pořadí už šestý ročník, mezinárodního festivalu proti totalitě, zlu a násilí, pro paměť národa Mene Tekel. Program je ale podstatně pestřejší a chce znovu připomenout okamžiky, které navždy poznamenaly osudy jednotlivců i celého našeho národa. Ředitele festivalu Mene Tekel Jana Řeřichu si do studia pozvala Kateřina Rózsová.


Kořeny     neděle  19.2.2012  01:05 – 01:55

Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Co znamená dát si slovo – uzavřít smlouvu. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

 

ČRo 2 – Praha


Bohoslužba     neděle  19.2.2012  9:00 - 10:00

Přímý přenos bohoslužby Církve římskokatolické z kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na Vinohradech. Slouží P. Zdenek Wasserbauer.


Dobrá vůle      neděle  19.2.2012  18:05 – 18:30

O lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším
Cesta do neznáma.
Dokument Lubomíra Smatany Cesta do neznáma natočený v Mongolsku nás přenese o šest tisíc kilometrů směrem na východ do země, kde teplotní výkyvy během roku dosahují pravidelně 60 stupňů celsia. Tato nehostinná oblast mezi Altajem a pouští Gobi je dodnes jediným státem na planetě, kde většina obyvatel žije kočovným životem a jejich nejlepším přítelem je kůň – potomek divokého koně Převalského. Tento druh objevil na území Mongolska v 70. letech 19. století ruský cestovatel a zeměpisec Nikolaj Przewalski. Kůň se stal vědeckou atrakcí a také lovnou zvěří a 100 let od objevení ho lidé zcela vyhubili. Četné exempláře však zůstaly v zoologických zahradách a mnohé z nich odchovala i pražská ZOO. Tam také vznikl na konci minulého století nápad, vrátit koně do volné přírody. První Převaláky odvezli do Mongolska holandské a německé expedice a teprve vloni si troufla na svůj vlastní transport i pražská ZOO. Letní transport byl ale výjimečný i proto, že do pouště Gobi ještě nedokázal nikdo dovézt tolik živých zvířat najednou.
Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, mistr zvuku Roman Špála.

 

ČRo – 3 Vltava


Ranní Slovo    neděle  19.2.2012  7:35 – 8:00

Třetí kapitola Prvního listu apoštola Pavla do Korintu bude předmětem zájmu dnešního pořadu Ranní Slovo. Uvažovat nad ní bude religionista z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze docent Pavel Hošek. Pořad připravil Petr Vaďura.


Prameny a proudy   neděle  19.2.2012  16:00 – 16:30

Nebe dokořán.
Místo, kde se víra stává inspirací.
Hvězdy nad pouští.
Setkání Karla Vepřeka se skupinou Zebedeus nad jejich prvním CD spirituálů. Tvorba těchto mladých lidí je důkazem, že spirituály jsou stále populární a že má smysl vymýšlet k nim nové české texty. Svým zpěvem Zebedeus překračuje hranice kostela a tak, podobně jako Spirituál Kvintet z koncertních podií, vtahuje do biblických příběhů i světské posluchače.


Ranní úvahy Václava Vokolka po – pá  20.2.2012 – 24.2.2012  6:50 – 6:55

ČRo – 6


Hovory o víře     sobota  18.2.2012  19:30 – 20:00

S Jaroslavem Duškem o půstu. Připravil Karel Vepřek.


Slovo na neděli     sobota  18.2.2012  23:50 – 24:00

O hudbě. Duchovní zamyšlení Zdeňka Skalického.


Zbožní a bezbožní   neděle  19.2.2012  21:10 – 21:40

Labyrintem Evropy s Biblí v ruce.
Gregoriánský chorál.
Mezi všemi hudebními žánry má zcela výjimečnou pozici gregoriánský chorál. Ač k nám zaznívá z příšeří středověkých klášterů, nachází si stále nové a nové posluchače a některé hudební soubory se na něj přímo specializují. Proto mu věnujeme další díl z cyklu Zbožní a bezbožní – labyrintem Evropy s Biblí v ruce.


Zaostřeno na církve   neděle  19.2.2012  21:40 – 22:00

Magazín nabízí formou krátkých rozhovorů a reportáží informace a vhled do všech abrahámovských náboženství. Dozvíte se v něm také o celospolečenských problémech a událostech, které s duchovním a náboženským životem souvisejí, a mají tedy dopad na myšlení a konání nás všech.
Jmenování pražského arcibiskupa Dominika Duky kardinálem.
Národní týden manželství letos připomíná důležitost komunikace.
Turecko a zpráva o lidských právech.
Paříž a Václav Havel.
Nenechte své srdce zmrznout.
Popeleční středou začíná postní doba.


Slovo na příští týden   neděle  19.2.2012  23:50 – 24:00

Intelektuální proletariát. Předpůlnoční zamyšlení připravil Ondřej Vaculík.


Kořeny     středa  22.2.2012  20:10 – 21:00

Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Biblický výrok: Zvedám oči k horám, odkud mi přijde pomoc. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou