Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. sloužil bohoslužbu s novými kardinály

Datum publikace19. 2. 2012, 15.00
TiskTisk

Děkovnou mši svatou při příležitosti jmenování dvaadvaceti nových kardinálů sloužil v neděli 19. února v bazilice svatého Petra papež Benedikt XVI.

Řím – Novým kardinálům, mezi nimiž nechyběl ani pražský arcibiskup Dominik Duka, Svatý otec ve své homilii připomněl, že spolu s kardinálskou hodností získali také novou odpovědnost za církev, která od nich vyžaduje ještě větší disponibilitu pro Krista a křesťanské společenství. „Církev neexistuje sama pro sebe, není sobě cílem, nýbrž má odkazovat za sebe, vzhůru, nad nás. Církev je místem, kde k nám „přichází“ Bůh a odkud „vycházíme“ k Němu. Církev má poslání otevírat svět, který se kloní k uzavírání se do sebe, a přinášet mu světlo, které přichází shůry a bez něhož by se stal neobyvatelným,“ připomněl papež. O poslání kardinálské služby pak Benedikt XVI. řekl: „Každému křesťanovi je svěřen dar lásky, dar, který je třeba darovat svědectvím našeho života. Především to je vaše poslání, vážení bratři kardinálové: dosvědčovat radost Kristovy lásky.“

Kardinálský sbor nyní čítá 213 členů, z nichž 125 má právo volit papeže. Dalších 84 kardinálů přesáhlo věkovou hranici osmdesáti let a nemohou se účastnit konkláve. Členové kardinálského sboru pocházejí ze 71 zemí – 119 z Evropy, 32 z Latinské Ameriky, 21 ze Severní Ameriky, 20 z Asie, 17 z Afriky a 4 z Oceánie. Benedikt XVI. v průběhu čtyř konzistoří, které se uskutečnily během jeho pontifikátu, jmenoval celkem 62 nových kardinálů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou