Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka sloužil mši pro poutníky a přijal gratulace

Datum publikace19. 2. 2012, 11.01
TiskTisk

Pražský arcibiskup kardinál Duka sloužil 18. února 2012 odpoledne po zasedání konzistoře mši svatou pro poutníky z České republiky. Poté v aule Pavla VI. přijal gratulace svých přátel, spolupracovníků a dalších věřících. Den zakončil recepcí pořádanou ministrem Karlem Schwarzenbergem.

Řím/Vatikán: Mši svatou pro poutníky celebroval kardinál Duka v moderním kostele sv. Řehoře VII. nedaleko svatopetrské baziliky. Koncelebranty byli kromě kardinála Vlka také biskup Jan Vokál, Václav Malý a Josef Kajnek a několika desítek kněží, mezi nimi generální sekretář České biskupské konference Mons. Tomáš Holub, generální vikář pražské arcidiecéze Mons. Michael Slavík, zástupci metropolitní, vyšehradské a staroboleslavské kapituly a mnoho dalších. Pražský arcibiskup několikrát poděkoval poutníkům, že ho doprovodili v okamžiku, který je významným nejen pro pražské arcibiskupství, ale také pro celou naši zemi.

Ve své promluvě se pražský arcibiskup obrátil ke svému předchůdci kardinálu Vlkovi a v návaznosti na přečtenou část Janova evangelia připomněl jeho biskupské heslo: Aby všichni byli jedno. Ačkoliv podle kardinála Duky není snadné pro zemi, která je jakousi křižovatkou Evropy, se tímto heslem řídit, je třeba si uvědomit, že jednota není uniformita ani jednoduchost, ale že by měla zahrnovat jistou komplexnost, tak jako pravda. Skutečnost, že má pravda různé podoby, neznamená, že neexistuje.

Kardinál Duka také opět vyzdvihl své předchůdce kardinály Kašpara, Berana, Tomáška a Vlka a připomněl ty, kteří je kardinály jmenovali, tedy Pia XI., Pia XII. a Jana Pavla II. Zmínil se také o životní cestě kardinála Kašpara, který se stejně jako kardinál Duka stal pražským arcibiskupem poté, co byl biskupem v Hradci Králové. V této souvislosti svými díky zahrnul také hradecké poutníky.

Po skončení mše svaté v kostele sv. Řehoře VII. se pražský arcibiskup přesunul do auly Pavla VI., která byla otevřena pro gratulace novým kardinálům (tzv. „visite di cortesia“). Spolu s ostatními kardinály přijímal gratulace nejen kněží, svých spolupracovníků a věřících, ale také od zástupců diplomatického sboru a dalších významných osobností. Na gratulace navazovalo setkání s novináři a recepce, kterou v poutním domě Velehrad pořádal ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou