Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Glosa D. Duky na téma obvinění z tunelování

Datum publikace21. 2. 2012, 12.09
TiskTisk

Ve své aktuální glose pro ČRo 1 - Radiožurnál se kardinál Dominik Duka vyjadřuje k obviněním, která jsou vznášena vůči jeho osobě v souvislosti s chystaným majetkovým vyrovnáním státu s církvemi a náboženskými společnostmi.Celý text nalezenete níže, nebo si onen pořad z neděle 20. 2. 2012 můžete poslechnout zde.

Dominik Duka: Kardinál obviněn z tunelování

ČRo – Radiožurnál, 19. února 2012, pořad Glosa Dominika Duky: Většina obyvatel České republiky si přeje, aby se církve samy financovaly. Zároveň však zákon o částečném odškodnění církví nepřestává jitřit emoce, a to zdaleka nejen v politických kruzích. Oproti silným termínům typu tunel se v dnešní glose ohrazuje kardinál Dominik Duka.


Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, nevím, zda by bylo správné, abych přeci jen nezodpověděl otázku tunelu, který se údajně chystá v souvislosti s projednáváním zákona o částečném odškodnění církví.

Účastním se jednání na toto téma od 16. prosince 1989. Vždy se jednalo o hledání cesty, jak se vypořádat s lety, které způsobily tolik bolesti a nespravedlnosti. Restituce, tedy naprostá náhrada bývalého stavu, nejsou možné pro nikoho. Ať se jedná o politické vězně, okradené a pronásledované rolníky, živnostníky, podnikatele, vojáky československé armády, četníky, policisty, skauty, sokoly nebo orly.

Bylo by skutečně hanbou, kdyby jen církev či církve, které byly součástí perzekuce jak v době nacismu tak komunismu, měly být plně odškodněny, a to dokonce na úkor ostatních pronásledovaných. I členové církví jsou přece občany.

Hned na počátku jsme v našem případě považovali za správné, aby na prvním místě byly projednány škody, které postihly naše bratry mojžíšské víry. Majetek, o který se jedná, je ten, který církve vlastnily nebo měly vlastnit před 25. únorem. O žádný jiný nejde. Tak to také schválila poslanecká komise, a to jednomyslně. Členy komise byli zástupci ČSSD, KSČM, ODS, SZ a KDU-ČSL. Majetek byl určen na základě evidence v pozemkových knihách a z jiných archivních dokumentů.

Aproximativní zjištění hodnoty bylo provedeno pro jednotlivé druhy (zemědělská půda, lesní půda apod.). Ceny byly určeny na základě materiálů Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky v roce 2006, Ministerstva zemědělství ČR, Zprávy o lesním hospodaření MZ ČR 2000, přehledu cen stavebních pozemků vytvořeného Českým vysokým učením technickým v Praze.

Tak se došlo k hodnotě přibližně 135 miliard. Jedná se o celostátní průměr těchto cen. Nedochází k úhradě škod na budovách, živém majetku a nářadí. Dle této komise stát také dluží k datu vydání zprávy vzhledem k nevypláceným dotacím asi 160 miliard korun, které se též nevyplácejí. Roční výnos církevního majetku činí cca 4 miliardy korun ročně. Z čehož církve dostávají 1,5 miliardy a proti dikci zákona 217/49 Sb. se vlastně nezákonně sebefinancují ve výši 1 až 1,5 miliardy převážně ze sbírek a darů. To by snad stačilo, abych očistil svou čest za účast na tunelu, který chce spáchat současná vláda.

Zákon má splnit přání většiny obyvatel, aby se církve samy financovaly, ale také aby došlo k právní jistotě o držbě původního církevního majetku ze strany měst, obcí, krajů a dalších soukromých právnických osob. Pokládám tedy za příznačně dojemný zájem o spravedlnost a poctivost ze strany těch, kteří zmíněný systém totality nastolili a nyní ji obhajují.

 

Autor: Dominik Duka

Pořad: Glosa Dominika Duky

Stanice: ČRo 1 - Radiožurnál

Čas vysílání: neděle 19. 2. 2012, 8.20 hod

                                                                                 Zdroj: www.rozhlas.cz/radiozurnal

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou