Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Proběhlo společné zasedání stálých rad ČBK a KBS

Datum publikace23. 2. 2012, 15.51
TiskTisk

Témata jako nová evangelizace či příprava na oslavy  1150. výročí od příchodu svatých Cyrila a Metoděje na naše území dominovaly dnešnímu společnému zasedání stálých rad Konference biskupů Slovenska (KBS) a České biskupské konference (ČBK), které se uskutečnilo v Bratislavě.

Bratislava: V sídle bratislavského arcibiskupství se členové stálých rad vzájemně informovali i o dalších aktivitách, společných projektech a vývoji církve v obou zemích v po rozdělení (v oblasti školství, charity a médií) a rovněž zkušenostech KBS s majetkovým vyrovnáním a se správou majetku.

Předseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský před novináři řekl, že šlo o standardní schůzku, na které si členové stálých rad vyměnili vzájemné zkušenosti v oblasti pastorace. Zároveň připomněl, že biskupové by rádi naplánovali společné setkání obou biskupských konferencí, které by mohlo být již na podzim tohoto roku. Arcibiskup Zvolenský také přiblížil společné projekty, které obě země zvažují. V souvislosti s výročím příchodu soluňských bratří, které si připomeneme příští rok,  by chtěli například vytvořit antologii poezie a prózy, která by se dotýkala života sv. Cyrila a Metoděje, zorganizovat vědecké konference na Slovensku, v Čechách a na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě.

Společné zasedání stálých rad KBS a ČBK přivítal i kardinál Duka. 'Já jsem rád, že jsme se takto mohli setkat v Bratislavě,' řekl. Poznamenal, že si od slovenské strany přišli poslechnout zejména zkušenosti v oblasti restitucí církevního majetku, které v současnosti hýbou českou politickou scénou. Kardinál Duka reagoval i na otázku týkající možné návštěvy Svatého otce v obou zemích. Do České republiky byl Benedikt XVI.  pozván na zakončení mezinárodních oslav Cyrilometodějského jubilea, které by se měly uskutečnit na Velehradě. 'Nad návštěvou se uvažuje, ale definitivní odpověď nemohu dát,' uvedl kardinál Duka. Také novinářům přiblížil své dojmy z víkendové konzistoře a setkání se Svatým otcem, který jej jmenoval do kardinálského sboru, a dotkl se i tématu výsledků loňského sčítání lidu v České republice.

Setkání stálých rad KBS a ČBK se zúčastnili předseda ČBK kardinál Dominik Duka OP, místopředseda ČBK Mons. Jan Graubner a členové Stálé rady ČBK Mons. František Lobkowicz, Mons. František Radkovský a generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub.
KBS zastupovali předseda Mons. Stanislav Zvolenský, místopředseda KBS Mons. Viliam Judák, tajemník KBS Mons. Marián Chovanec, člen Stálé rady KBS Mons. Tomáš Galis a výkonný sekretář KBS Anton Ziolkovsky.

 

 

 

Zdroj: TK KBS

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou