Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rozloučení s prof. Miroslavem Zedníčkem v Litoměřicích

Datum publikace24. 2. 2012, 18.51
TiskTisk

V pátek 24. února 2012 se konalo v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích poslední rozloučení se zesnulým prof. ThDr. JUDr. Miroslavem Zedníčkem, emeritním profesorem Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který zemřel ve věku 80 let v neděli 19. února. Hlavním celebrantem zádušní mše svaté byl litoměřický biskup Jan Baxant, koncelebranty na pět desítek kněží.

Litoměřice: V pátek 24. února 2012 se konalo v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích poslední rozloučení se zesnulým prof. ThDr. JUDr. Miroslavem Zedníčkem, emeritním profesorem Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a knězem farnosti Liběšice u Litoměřic. Zádušní mše, která se konala od 11 hodin, se účastnili jeho nejbližší příbuzní, přátelé, bývalí studenti, farníci i obyvatelé obce Liběšice.

Byl tu pomocný biskup českobudějovický Pavel Posád, pomocný biskup královéhradecký a generální vikář královéhradecké diecéze Josef Kajnek, velmistr a generál Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou Josef Šedivý O.Cr., děkan Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Prokop Brož, bývalý děkan této fakulty Ludvík Armbruster, soudní vikář Metropolitního církevního soudu pražské arcidiecéze Ignác Hrdina O.Praem., soudní vikář - oficiál královéhradeckého Diecézního církevního soudu Josef Růt, papežský prelát, dále generální vikář litoměřické diecéze Stanislav Přibyl CSsR, generální vikář pražské arcidiecéze Michael Slavík, kancléř královéhradecké diecézní kurie Pavel Boukal, kanovníci Svatoštěpánské kapituly s proboštem Jiřím Hladíkem O.Cr. a další hosté. Se zesnulým se přišli rozloučit kněží nejen z litoměřické diecéze, ale také z ostatních českých a moravských diecézí a desítky věřících.

Mons. Mgr. Jan Baxant přivítal přítomné a poukázal na zesnulého prof. Miroslava Zedníčka jako na člověka vysokých morálních a odborných kvalit.  ThLiC. Prokop Brož, Th.D., v homilii řekl, že památka člověka je nerozlučně spojena s lidským životem: buď může zaniknout – v případě, že neumíme uchopit lidské trvání po smrti – a redukovat se na vzpomínání, anebo může být umocněna živou památkou toho, kdo jako první nezůstal ve smrti, ale vstal z mrtvých – Krista Ježíše. „Chceme, aby památka na člověka, který zemřel, jeho život i po smrti měl svoji perspektivu: jak mezi živými na zemi, tak mezi živými v nebi. V dnešní den, kdy slavíme eucharistii – památku Kristovy smrti a vzkříšení – nad tělem našeho bratra Miroslava, prosme, aby jeho památka byla navždy spojena s Kristem, navěky srostla s Kristovou smrtí a jeho vzkříšením. Ať i vzpomínka na něj je nám živým odkazem moudrého – v křesťanské víře moudrého a poučeného – života,“ vyzval.

P. prof. JUDr. Ignác Antonín Hrdina, DrSc., O.Praem. ve své vzpomínce na prof. Zedníčka připomněl, že byl mimo jiné advokátem, a to takovým, který hájil své klienty férově a čestně, a že právě za to, si ho lidé velmi vážili.

Po obřadu vyslovil litoměřický biskup pozůstalým upřímnou soustrast a všem přítomným poděkoval za to, že se se zesnulým křesťansky rozloučili. Kněží pak vynesli rakev s ostatky zemřelého před katedrálu, odkud byla převezena na Moravu. 

Prof. Miroslav Zedníček bude pohřben na starém hřbitově v Tišnově v pondělí 27. února po mši svaté, která bude sloužena v kostele sv. Václava od 14 hodin.

„Velmi jsem si vážil toho, že se nám snažil vštípit lásku k právu, k určitému řádu, který je třeba dodržovat.  Svým přístupem, který jsme v době studií možná vnímali jako až moc přísný, nám, myslím, hodně pomohl, abychom si do života odnesli správné zásady,“ dodal kancléř královéhradeckého biskupství Mons. Mgr. Ing. Pavel Boukal, jeden z bývalých studentů prof. Zedníčka.

 

Životopis:

Prof. ThDr. JUDr. Miroslav Zedníček se narodil 4. listopadu 1931 v Rudě. Vystudoval teologickou fakultu v Praze, absolvoval studium na právnické fakultě v Praze a dosáhl doktorátů z teologie a obojího práva. Vysvěcen na kněze byl 27. 6. 1954 v Litoměřicích a inkardinován do brněnské diecéze. Nejprve působil od 1. 8. 1954 jako kooperátor farnosti v Moravských Budějovicích a od 1. 11. 1960 v Telči. V Liběšicích u Litoměřic byl ustanoven výpomocným duchovním od 22. 4. 1961 a tamní duchovní správu vedl až doposud. Byl významným českým teologem. Od roku 1961 pedagogicky a vědecky působil na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích nejprve jako asistent, v letech 1980-1990 jako docent a od roku 1990 jako profesor v oboru církevního práva na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde vedl Katedru historicko-právní a po její transformaci v Katedru pastorálních oborů a právních věd zde působil jako emeritní profesor. Byl zakládajícím členem Společnosti pro církevní právo, předsedou Akademického senátu Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy a členem Vědecké rady Cyrilometodějské teologické fakulty. Publikoval v odborných časopisech a sbornících i populárněji zaměřených periodikách. Zabýval se především historií církevního práva a postavením ženy v církvi a ve společnosti. Působil také jako advokát. V kategorii Občanské právo získal titul Právník roku 2011. Zemřel ve věku 80 let v neděli 19. února 2012 dopoledne v Městské nemocnici v Litoměřicích.

 

Fotogalerii naleznete na stránkách Biskupství litoměřického.

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou