Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Velká lekce Václava Havla

Datum publikace24. 2. 2012, 12.23
TiskTisk

Ve vatikánském deníku Osservatore Romano vyšel zajímavý článek kardinála Giovanniho Coppy, bývalého apoštolského nuncia v České republice, o nedávno zesnulém bývalém českém prezidentovi Václavu Havlovi. Přinášíme vám český překlad tohoto článku.

Měsíc od smrti prvního presidenta České republiky

Velká lekce Václava Havla

Byl mistrem reflexe o transcedenci, o bytí, o lidském „já“ a lidském osudu

 

Měsíc po smrti Václava Havla (18. prosince) se jeví jako stále obtížnější napsat o něm něco hodnotného, i přestože byl v minulém století jedním ze světových protagonistů v dobrodružství lidského ducha a politické činnosti. Jeho dílem však byl celý jeho život. On sám to poznamenal na konci dopisu číslo 136, který 10. července 1982 poslal z vězení své manželce Olze: „Psaní mi chybí stále více a v hloubi duše jsem přesvědčen, že píši výhradně dílo svého života“ (Bologna, Centro Studi Europa orientale, 1983); citace je bohužel opomenuta jak v originálním vydání (Praha 1992), tak i v italském (Treviso, Santi Quaranta, 2010).

Havel byl velkým mistrem v reflexi moderního člověka o velkých problémech transcedence, bytí, lidského „já“ a lidského osudu. Jeho myšlení bylo nepřetržitě přitahováno odpověďmi na takové otázky; odpověďmi, které v posledku vedou ke konfrontaci s Bohem. Jeho Dopisy Olze, ale i všechna další díla, jako jsou jeho divadelní hry, spisy Moc bezmocných, Dálkový výslech, Člověk na hradě jsou studnicí filosofických a existenciálních úvah, které vyúsťují do poslední otázky o Bohu, o křesťanství a náboženství. Všechno možná prochází nepokojem, často brázděným aporiemi a protiklady, ale s upřímností vlastního urputného a neukojitelného hledání...

 

Celý text je ke stažení v příloze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou