Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vzpomínka na Otu Mádra

Datum publikace24. 2. 2012, 11.44
TiskTisk

Vyšehradská kapitula si 27. února 2012 při mši svaté v 18.00 hodin ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla připomene rok od úmrtí Mons. Oty Mádra. V prostorách kapituly bude od 19.00 hodin následovat vzpomínkový večer na téma 'Oto Mádr a katolický samizdat'.

Praha: Člen Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě a přední český teolog, ale především muž, který neskloněn prošel těmi nejtěžšími komunistickými žaláři, Oto Mádr, se narodil v Praze 15. února 1917. Po studiích na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy byl v roce 1942 vysvěcen na kněze. Po válce se věnoval skautingu a působil v duchovní správě. V letech 1948-49 studoval morální teologii na Gregoriánské univerzitě v Římě, kde dosáhl doktorátu teologie.

Pro svoji činnost v 'ilegální' Katolické akci byl v roce 1951 zatčen a rok poté odsouzen za velezradu a špionáž na doživotí. Ve výkonu trestu strávil celkem 14 let ve věznicích Mírov a Valdice. V roce 1970 byl ThDr. Mádr plně soudně rehabilitován, ale již v roce 1968 nastoupil na teologickou fakultu, pracoval v redakci časopisu 'Via' a účastnil se přípravy hnutí 'Dílo koncilové obnovy'. V roce 1975 byla ovšem jeho soudní rehabilitace zrušena a původní rozsudek potvrzen se sníženou vazbou.

V sedmdesátých letech se věnoval pastorační práci v několika farnostech. Pracoval na překladech dokumentů 2. vatikánského koncilu. Po odchodu do důchodu v roce 1978 mu byl odebrán tzv. 'státní souhlas k výkonu duchovenské služby'. Do roku 1989 pracoval jako významný organizátor katolického samizdatu. Vydával a redigoval 'Teologické texty', knižní edici 'Duch a život', publicistickou sérii 'Orientace', časopisy pro psychology 'Psí', pro lékaře 'Salus' a pro přírodovědce 'Universum'. Organizoval teologicko-filozofické semináře, zajišťoval bytové přednášky zahraničních teologů a filozofů, spolupracoval s Chartou 77, vedl tajné poradní grémium tehdejšího pražského arcibiskupa kardinála Františka Tomáška.

Od roku 1990 byl Oto Mádr šéfredaktorem 'Teologických textů', členem biskupské komise pro teologické vzdělávání kněží a rady České biskupské konference pro sdělovací prostředky. Byl dále členem rady České křesťanské akademie Praha a členem kuratoria Evropské společnosti katolických teologů. V roce 1991 mu byl udělen čestný doktorát Katolickou teologickou fakultou v Bonnu a titul čestného papežského preláta Janem Pavlem II. a roku 1997 byl vyznamenán Řádem T. G. Masaryka. V roce 1999 byl jmenován kanovníkem Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Zemřel 27. února 2011. Více na www.kkvys.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou