Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O P. Bulovi v Národním památníku na Vítkově

Datum publikace29. 2. 2012, 11.33
TiskTisk

Věřím, že můj krátký život nebyl nadarmo je název výstavy připravené brněnským biskupstvím  při příležitosti 90. výročí narození kněze Jana Buly. Od 1. března ji bude možné zhlédnout v Praze, v Národním památníku na Vítkově.

Brno/Praha: Tematická výstava s názvem Věřím, že můj krátký život nebyl nadarmo byla připravena Biskupstvím brněnským při příležitosti 90. výročí narození Jana Buly (1920-1952), v loňském roce pak byla doplněna panely věnovanými dalšímu knězi-mučedníkovi P. Václavu Drbolovi.

Kněží Jan Bula a Václav Drbola byli v roce 1951 odsouzeni k smrti v inscenovaných soudních procesech (ve spojitosti s případem Babice) a posléze popraveni. Stali se obětí komunistického režimu, kterému šlo o kriminalizaci kněží, ale zároveň o diskreditaci celé katolické církve. Oba duchovní byli odsouzeni jako zločinci, přestože se trestných činů nedopustili. Jejich těla byla spálena, měli upadnout v zapomnění. Dnes se však o životní osudy těchto dvou kněží-kandidátů blahořečení zajímá široká veřejnost, které je také tato výstava určena.
V rámci zahájení výstavy bude uskutečněna přednáška Mgr. Jana Růžičky, moderátora kanonizačních řízení Biskupství brněnského, a to dne 1. března 2012 v 17.00 hodin v Národním památníku na Vítkově (U Památníku 1900). Výstva potrvá do 30. dubna 2012.

Více informací naleznete  ZDE.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou