Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pořady Redakce náboženského vysílání od 3.3. do 9.3. 2012

Datum publikace2. 3. 2012, 16.30
TiskTisk

Český rozhlas do svého náboženského vysílání pro tentokrát připravil mj. sobotní Křesťanský týdeník na Radiožurnálu, kde nebudou chybět informace o současných protestech proti reformě VŠ či zhodnocení situace v předvolebních USA a Rusku. Doteky víry v neděli potom budou např. věnovány sociálním aktivitám církví a jejich vnímání ve společnostiči Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Více na www. rozhlas.cz.

ČRo 1 – Radiožurnál


Křesťanský týdeník    sobota  3.3.2012  9:05 – 10:00
Rozhovory, reportáže a aktuality nejen z křesťanského světa.
Kostel na lodi.
Týden Neklidu: co signalizuje?
Může Pravoslavná církev ovlivnit volby v Rusku?
Rick Santorum a otázka náboženské svobody.
Terezínský rodinný tábor.
Létající opat.

Pořad připravila Redakce náboženského vysílání.


Sobotní Doteky víry   sobota  3.3.2012  22:30 – 23:00
'Byli jsme průkopníky, máme know how' – říká o Federaci židovských obcí její tajemník Tomáš Kraus. Do Doteků víry jej pozvala Eva Hůlková, aby s ním probrala zkušenosti zdejší židovské komunity s majetkovým narovnáním. Tomáš Kraus zdůrazňuje, že zásadní věc v tomto procesu je pohled do historie na tradice, ale i vpřed, do budoucnosti. A dodává: 'Kontinuita je poměrně zásadní věc. A my víme, jak ji udržet.'


Nedělní Doteky víry   neděle  4.3.2012  22:05 - 23:00
Březen patří festivalu Pro Tibet.
Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.
Návštěva centra Quo vadis v Bratislavě.
Sociální aktivity církví uznávají i odpůrci.
Výzvy přítomnosti: Když se řekne „holocaust“, vybaví se většině z nás slova Židé, Osvětim, nacismus, Hitler. Jen malá část dnešní společnosti ví, že jednou ze skupin, kterou holocaust rovněž tragicky zasáhl, byli Romové. Podobně jako u Židů i u Romů se záměr nacistů skoro zdařil – nacistická genocida takřka úplně zničila populaci tradičních českých a moravských Romů, kteří žili na našem území už od středověku. Zatímco v roce 1942 žilo v Protektorátu 6 500 Romů, po válce se jich z koncentračních táborů vrátilo pouhých 583. A protože první transport moravských Romů mířící do Osvětimi byl z Brna vypraven 7. března 1943, připomeneme si tragédii romského holocaustu i v dnešních Výzvách přítomnosti. Hostem Petra Vaďury je historik Muzea romské kultury v Brně Michal Schuster.


Kořeny     neděle  4.3.2012  01:05 – 01:55
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Biblický výrok: Život si zachráníte svou vytrvalostí. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

 

ČRo 2 – Praha


Bohoslužba     neděle  4.3.2012  9:00 - 10:00
Přímý přenos bohoslužby Církve římskokatolické z kostela Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích. Slouží P. Zdeněk Mareš.


Dobrá vůle      neděle  4.3.2012  18:05 – 18:30
O lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším
Davídek.
Před šesti lety si mladí romští manželé vzali do pěstounské péče svého synovce, kterého opustila matka. Oba vyrostli v dětském domově, našli víru v Boha i podporu dobrých lidí a díky nim dnes dokážou pomáhat také druhým. Hana Soukupová sleduje jejich osudy v časosběrném dokumentu od roku 1997. Pořad získal cenu Konrada Adenauera za rok 2011. Dramaturgie Lenka Svobodová. Repríza.

ČRo – 3 Vltava


Ranní Slovo    neděle  4.3.2012  7:35 – 8:00
V pořadu Ranní Slovo tentokrát vybíráme biblický text z druhé kapitoly starozákonní knihy Joel, verše 12 až 27. Hostem je docent Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy Martin Prudký. Připravil Petr Vaďura.


Prameny a proudy   neděle  4.3.2012  16:00 – 16:30
Nebe dokořán.
Místo, kde se víra stává inspirací.
Odlet vlaštovek.
To je nejen název básnické sbírky Bohuslava Reynka, ale i název alba skupiny Ejhle. Ta působí v prostředí Českobratrské církve evangelické skoro 30 let, ale k tomu, aby nahrála zhudebněné básně z Reynkovy sbírky se dostala až loni na podzim. Prostřednictvím této nahrávky se máme možnost setkat s hlasy Pavla Kočnara, Jaromíra Plíška, Ireny Škeříkové v hudbě Jana Schneidera. A tak i pochopit vztah skupiny Ejhle k básním Bohuslava Reynka. Připravil Karel Vepřek.


Ranní úvahy Daniela Rause  po – pá  5.3.2012 – 9.3.2012  6:50 – 6:55

 

ČRo – 6


Hovory o víře     sobota  3.3.2012  19:30 – 20:00
S Jiřím Schneiderem. Připravil Karel Vepřek.


Slovo na neděli     sobota  3.3.2012  23:50 – 24:00
Slova a slovo. Duchovní zamyšlení Pavla Pokorného.


Zbožní a bezbožní   neděle  4.3.2012  21:10 – 21:40
Labyrintem Evropy s Biblí v ruce.
Inkvizice.
Inkvizice je jednou z nejtemnějších kapitol evropských dějin. Její brutalita se ovšem lišila podle jednotlivých zemí i období. Podívejme se na tento problém blíže v pořadu Zbožní a bezbožní – labyrintem Evropy s Biblí v ruce.


Zaostřeno na církve   neděle  4.3.2012  21:40 – 22:00
Magazín nabízí formou krátkých rozhovorů a reportáží informace a vhled do všech abrahámovských náboženství. Dozvíte se v něm také o celospolečenských problémech a událostech, které s duchovním a náboženským životem souvisejí, a mají tedy dopad na myšlení a konání nás všech.
Rick Santorum a otázka náboženské svobody.
Týden Neklidu: co signalizuje?
Terezínský rodinný tábor.
Sociální aktivity církví uznávají i odpůrci.
Létající opat.
Kostel na lodi.


Slovo na příští týden   neděle  4.3.2012  23:50 – 24:00
Církev v tradici císaře Josefa II. Předpůlnoční zamyšlení připravil Ondřej Vaculík.


Kořeny     středa  7.3.2.2012  20:10 – 21:00
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Biblický výrok: Nezadržuj mzdu. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou