Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán vystavuje unikátní dokumenty z archivů

Datum publikace2. 3. 2012, 13.33
TiskTisk

V Kapitulských muzeích v Římě byla včera zahájena výstava více než stovky unikátních dokumentů z tajných archivů Vatikánu.  Expozice potrvá až do 9. září 2012.

Řím: Poprvé v historii se široké veřejnosti na výstavě „Lux in arcana“ (Světlo v tajemství) ukazují cenné rukopisy a tiskopisy, které byly uloženy ve vatikánských tajných archivech. Nejstarší z nich pocházejí z 8. století. Mezi nejzajímavější exponáty patří dopis britského parlamentu papeži Klementu VI. o záležitostech se svatbou krále Jindřicha VIII. (1530), dokumenty z procesu proti Galileovi (17. století), ale i různé dokumenty týkající se vztahů v době druhé světové války.  Najdeme tu i bulu o exkomunikaci Martina Luthera, či dopisy Marie Stuartovny papeži Sixtu V. Vystavované dokumenty poprvé, a podle organizátorů možná i naposledy, opustily zdi Vatikánu a jsou vystavovány v centru Říma.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou