Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

D. Duka gratuluje biskupovi Malému k Ceně Arnošta Lustiga

Datum publikace9. 3. 2012, 12.58
TiskTisk

Ve čtvrtek 8. března převzal biskup Václav Malý Cenu Arnošta Lustiga. Výbor Ceny Arnošta Lustiga, ve kterém mj. zasedli J. Fišer, J. Pirk či J. Šiklová, ocenil především biskupovy lidské kvality a hodnoty, které ctí. K udělení této ceny poblahopřál biskupovi Malému i kardinál Dominik Duka. Text přání přinášíme v plném znění.

Drahý bratře Václave,

s velkým potěšením jsem se dnes zúčastnil v rezidenci pražského pana primátora předání ceny Arnošta Lustiga do Tvých rukou. Jsi vůbec prvním laureátem ceny, kterou uděluje Česko-izraelská smíšená obchodní komora.

Rád bych Ti k jejímu obdržení poblahopřál nejen jménem svým, ale také jménem naší arcidiecéze a celé České biskupské konference. Organizace cenu udílející, má ve svém názvu obchod, který je dnes někdy žel spíše synonymem pro sobectví, dravost, ostré lokty a často různé neprůhledné a ne zcela přímé úmysly. O to potěšitelnější je, že při udílení ceny Arnošta Lustiga se připomínají, oceňují a vyzdvihují hodnoty, které se obvykle s obchodem alespoň prvoplánově nespojují, totiž odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost. Tyto postoje projevil Arnošt Lustig a tyto postoje jsou také rysy Tvého života a lidé si toho všímají.

Upřímně mne těší, že příklad Tvého života vnímají z tohoto pohledu jako inspirativní a hodný pozornosti lidé, které jistě nemůžeme všechny pokládat za věřící katolíky, dokonce mají mezi sebou ve značné míře zastoupeny naše starší bratry ve víře, pokládejme je obecně za lidi dobré vůle. Skutečnost, že jako prvního vyznamenaného zvolili právě katolického biskupa, je další známkou, že lidé v naší zemi na příklad autenticky žitého křesťanství navíc umocněného Tvou skromností, slyší. Rád bych Ti za toto Tvé svědectví poděkoval a ještě jednou Ti jménem české církve poblahopřál.

Kéž je Bůh i nadále Tvou inspirací a silou.

+ kardinál Dominik Duka OP

 

Více informací naleznete v souvisejícím článku zde.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou