Lupa
Obsah Obsah
Portál

Pořady Redakce náboženského vysílání od 10.3. do 16.3. 2012

Datum publikace9. 3. 2012, 15.24
TiskTisk

Náboženská redakce Českého rozhlasu pro další týden tentokrát připravila mj. duchovní zamyšlení na neděli Benedikta Mohelníka či další pokračování cyklu Zbožní a bezbožní - labyrintem Evropy s Biblí v ruce, které je tentokrát věnované Ignáci z Loyoly a Tovaryšstvu Ježíšovu; to vše na ČRo 6. Na Radiožurnálu potom nebudou chybět tradiční Doteky víry a Křesťanský týdeník. Více na www. rozhlas.cz.

ČRo 1 – Radiožurnál
Křesťanský týdeník    sobota  10.3.2012  9.05 – 10.00
Rozhovory, reportáže a aktuality nejen z křesťanského světa.
Legendární lipský chlapecký Tomášský sbor slaví 800 let.
Rytíři bez bázně a hany.
Kyselé ovoce české politiky.
Vzácné dokumenty na výstavě „Lux in Arcana“.
Sociální poradna Farní charity Karlovy Vary.
Týden Charty 77.

Rozhovory, reportáže a aktuality nejen z křesťanského světa.Legendární lipský chlapecký Tomášský sbor slaví 800 let.Rytíři bez bázně a hany.Kyselé ovoce české politiky.Vzácné dokumenty na výstavě „Lux in Arcana“.Sociální poradna Farní charity Karlovy Vary.Týden Charty 77.

Pořad připravila Redakce náboženského vysílání.


Sobotní Doteky víry   sobota  10.3.2012  22.30 – 23.00
Rozumějí církevní otcové mladým lidem? Je to otázka, která bude dominovat Dotekům víry. Hostem Evy Hůlkové bude Jan Balík, ředitel sekce pro mládež České biskupské konference. Je to člověk, který celoživotně usiluje o mezigenerační diskusi a vyzdvihuje témata, kterými mladí lidé žijí nebo se s nimi musejí potýkat. Co ukázalo nedávné celostátní fórum mládeže – tedy setkání mladých lidí s biskupy, kněžími i laiky z osmi diecézí? Bylo autentické a živé, nebo jen zdvořilé a formální? Téma pro sobotní Doteky víry.


Nedělní Doteky víry   neděle  11.3.2012  22.05 - 23.00
Mít tělo – Být tělem.
Dokument I Am Like a Tiger.
Na půdě Univerzity Karlovy vzniklo nové Centrum židovských studií.
Židovský svátek Purim.
Výzvy přítomnosti: V sobotu 11. března si celý svět připomněl 53 let od neúspěšného povstání Tibeťanů proti čínské nadvládě. Plánovité ničení tibetské kultury sice pokračuje neztenčenou měrou, ale světová proslulost nenásilného odporu tibetského dalajlamy způsobila, že se o okupovanou zemi zajímá velké množství lidí. Někteří obyvatelé západu si přitom tibetskou kulturu idealizují a hledají v ní alternativu k údajně zkažené kultuře vlastní. V čem je tibetský buddhismus specifický? Nakolik se potkává kultura tibetská s kulturou čínskou? Jak vypadá tibetský buddhismus v západním 'podání'? Téma pro Jakuba Šišku.


Kořeny     neděle  11.3.2012  01.05 – 01.55
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Bůh je tajemství. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

 

ČRo 2 – Praha


Bohoslužba     neděle  11.3.2012  9.00 - 10.00
Přímý přenos bohoslužby Starokatolické církve z rotundy Nalezení svatého Kříže v Praze na Starém Městě. Eucharistické slavnosti předsedá Dušan Hejbal, biskup Starokatolické církve v ČR.


Dobrá vůle      neděle  11.3.2012  18.05 – 18.30
O lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším
Svět na černobílo – Poetry Slam – Praha/ Ústí nad Labem.
Do školy chodí, protože se to musí. Domů se jim někdy vůbec nechce. Nejobvyklejším místem jejich výskytu je ulice, kde se baví, poflakují a občas překročí meze zákona. Ostatní lidé se na ně dívají skrz prsty, s despektem jako na beznadějné případy. Naštěstí ne všichni.
Vyvázat je ze spirály nešťastných osudů jejich rodičů i jejich vlastních není jen tak. Přesto snad alespoň trochu pomůže, když se u nich podaří vzbudit zájem, ukázat směr, nadchnout pro něco, naslouchat jim, společně tvořit… Tak na to šla organizace Člověk v tísni spolu se slammery Bohdanem Bláhovcem, Bio Mashou, Monikou Serbusovou a Jakubem Follem. Společně nadchli děti pro Slam Poetry – neobvyklý umělecký žánr založený na kouzlení se slovy, jejich zvukomalbou a rytmem. Děti začaly skládat své básně a sdělovat v nich to, co si myslí o světě, ve kterém žijí, a co je trápí. Jejich texty jsou zachyceny ve sbírce „Poetry Slam – dětská kreativní básnická dílna Praha / Ústí nad Labem“ a některé z nich také v dokumentu Svět na černobílo, aneb když děcka dělaj Slam Poetry.
Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, mistr zvuku Miloš Kot.

ČRo – 3 Vltava


Ranní Slovo    neděle  11.3.2012  7.35 – 8.00
V pořadu Ranní Slovo otevíráme každou neděli Bibli a s našimi předními teology a biblisty přemýšlíme nad církevními perikopami. Dnes autor pořadu Petr Vaďura vybíral z tradičních římských perikop, a to prvních dvacet veršů páté kapitoly listu Efezským. Hostem je farář Českobratrské církve evangelické Miloš Rejchrt.


Prameny a proudy   neděle  11.3.2012  16.00 – 16.30
Postní plátno.
Současná umělecká intervence v sakrálním prostoru.
Podle starého církevního zvyku se v době postní zahalovaly v kostele nejen obrazy a kříže, ale i nejposvátnější část kostela: presbytář a hlavní oltář se svatostánkem. Postní plátno tak přidává k půstu těla i půst zraku. Instalace obří postní roušky v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze navazuje nejen na tuto starou tradici, ale i na moderní umělecké experimenty v sakrálním prostoru zdejšího akademického kostela. S architektem Norbertem Schmidtem a profesorem Tomášem Halíkem pořad připravila Teresie Bečková.


Ranní úvahy Daniela Rause  po – pá  12.3.2012 – 16.3.2012  6.50 – 6.55

ČRo – 6


Hovory o víře     sobota  10.3.2012  19.30 – 20.00
S Tomášem Míkou. Připravil Karel Vepřek.


Slovo na neděli     sobota  10.3.2012  23.50 – 24.00
Postní doba. Duchovní zamyšlení Benedikta Mohelníka.


Zbožní a bezbožní   neděle  11.3.2012  21.10 – 21.40
Labyrintem Evropy s Biblí v ruce.
Svatý Ignác a Tovaryšstvo Ježíšovo.
Jezuité jsou řádem, který se u nás v minulosti netěšil valné pověsti. Mnozí ho vnímali jako páku rekatolizace, germanizace a cenzury, čehož ztělesněním se stal proslulý páter Koniáš. Dnes už víme, že historická role jezuitů u nás i ve světě nebyla zdaleka tak špatná. Zakladatel řádu Ignác z Loyoly patří k významným postavám evropské duchovní historie a jeho dílo je dodnes pro mnoho lidí inspirativní. Proto mu patří další díl našeho cyklu Zbožní a bezbožní – labyrintem Evropy s Biblí v ruce.


Zaostřeno na církve   neděle  11.3.2012  21.40 – 22.00
Magazín nabízí formou krátkých rozhovorů a reportáží informace a vhled do všech abrahámovských náboženství. Dozvíte se v něm také o celospolečenských problémech a událostech, které s duchovním a náboženským životem souvisejí, a mají tedy dopad na myšlení a konání nás všech.
Kyselé ovoce české politiky.
Rytíři bez bázně a hany.
Týden Charty 77.
Sociální poradna Farní charity Karlovy Vary.
Vzácné dokumenty na výstavě „Lux in Arcana“.
Židovský svátek Purim.


Slovo na příští týden   neděle  11.3.2012  23.50 – 24.00
Město, kterým se projíždí. Předpůlnoční zamyšlení připravil Václav Vokolek.


Kořeny     středa  14.3.2.2012  20.10 – 21.00
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Biblický výrok: Nezadržuj mzdu žádnému člověku. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou