Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Encyklika Mit brennender Sorge vznikla před 75 lety

Datum publikace14. 3. 2012, 12.50
TiskTisk

Dne 14. března 1937 vydal papež Pius XI. encykliku Mit brenneder Sorge, která reagovala na nacismus a jeho vládu v Německu. Jako jediná z papežských encyklik byla napsána v němčině. 

Vatikán: 'Svatý stolec rozpoznal dříve než jiné politické subjekty, že s Hitlerovým Německem nelze vyjednávat,' řekl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas postupimský církevní historik Thomas Brechenmacher:

V podstatě lze rozlišovat dvě fáze – od roku 1933 do vydání encykliky v roce 1937 byla vatikánská diplomacie přesvědčena o možném vyjednávání či dosažení jistého modu vivendi s národně socialistickým Německem. Avšak v průběhu let se ukázalo, že tato možnost absolutně nevede k cíli. Otevřený papežův text tedy značí zásadní obrat, jak před německou, tak před světovou veřejností. Čas vyjednávání zde končí a svět se seznamuje s vyhlášením jasné konfrontace.“  Toto hodnocení Svatého stolce přitom vzniká v době, kdy ostatní státy ještě pokračují v politice ústupků Hitlerovu Německu. „Spojenci doufali v možnost vyjednávání až do Mnichovské konference. Proto by se dalo dokonce říci, že Svatý stolec byl prvním, kdo skutečně zřetelně prohlásil, že s takovýmto režimem vyjednávat nelze,“ hodnotí německý historik jasné odsouzení nacismu a jeho světonázorových základů v encyklice Pia XI.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou