Lupa
Obsah Obsah
Portál

Zpřístupnění katedrály sv. Václava pro nevidomé oceněno ceno

Datum publikace16. 3. 2012, 12.03
TiskTisk

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR již devátým rokem oceňuje osobnosti a aktivity, které napomáhají zlepšení postavení lidí se zdravotním handicapem a tím pádem jejich lepšímu začlenění do společnosti. Ocenění se letos dočkala i katedrála sv. Václava v Olomouci díky projektu, který  umožňuje lepší přístupnost lidem se zrakovým postižením do této sakrální památky.

Praha: Včera v podvečer proběhlo slavnostní předávání cen Mosty pro rok 2011. Oceněn byl i tým, který pod vedením M. Výmoly připravil zpřístupnění katedrály sv. Václava v Olomouci lidem se zrakovým postižením. Získal zvláštní cenu.

Olomouckou aktivitu jsme k ocenění vybrali zejména proto, že jsme si vědomi problematičnosti zpřístupňování historických církevních památek pro lidi s postižením a chtěli jsme tímto i další subjekty motivovat k tomu, aby se vydaly podobnou cestou,“ zdůvodnil výběr Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Projekt Zpřístupnění katedrály sv. Václava v Olomouci osobám se zrakovým handicapem vznikal ve spolupráci s TyfloCentrem Olomouc a za podpory statutárního města Olomouc. V rámci realizace byl vytvořen haptický model katedrály, vytištěny průvodci v Braillově písmu a černotisku; dále mohli návštěvníci absolvovat hmatovou prohlídku chrámu či speciální haptické výstavy. Průvodci rovněž zájemcům umožnili návštěvu velké věže ke zvonu sv. Václava, který mohli také nechat rozeznít. Šlo o vůbec jedinou nominovanou a oceněnou aktivitu organizací katolické církve zastoupenou v rámci letošního předávání těchto prestižních cen.

Smyslem ceny Mosty je ocenit akt, projekt či osobnost, jenž významným způsobem zlepšují postavení osob se zdravotním postižením v ČR.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou