Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Brodečtí zvonaři odlili zbylé zvony pro katedrálu sv. Víta

Datum publikace19. 3. 2012, 12.47
TiskTisk

Ve čtvrtek 15. března 2012 odlili zvonaři z Brodku u Přerova zbývající dva zvony určené pro katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Zvony nesoucí jméno Ježíš a Panna Maria by měly spolu s již hotovým Dominikem, který byl odlit na konci února, do Prahy doputovat v průběhu dubna.

Brodek u Přerova: V brodecké dílně zvonaři plnili formy slitinou mědi a cínu opět pod dohledem děkana Metropolitní kapituly u svatého Víta v Praze dr. Jiřího Svobody. Zvon Panna Maria bude těžký 200 kilogramů, zvon Ježíš bude stokilový. Zvonaři však na zvonech pracovali zhruba dva měsíce a ani samotným odlitím práce nekončí. „Lití proběhlo výborně,“ řekla zvonařka a majitelka dílny Leticie Vránová-Dytrychová. Nyní budou zvony zhruba týden chladnout.

Tři nové zvony mají nahradit ty, které byly zrekvírovány za první světové války a po kterých zůstaly v katedrální věži pouze volné dubové hlavice. O jejich doplnění se zasloužil kardinál Dominik Duka, s nímž v této věci spolupracoval dr. František Skopec. Do katedrály by se zvony měly přesunout v dubnu. Na konci měsíce je kardinál Duka požehná a začátkem května by měly být vyzdviženy na zvonici katedrály. Poprvé by se měly rozeznít 12. května během oslav 450. výročí obnovení pražského arcibiskupství.

Financování nových zvonů pomohli zajistit pražský magistrát a Správa Pražského hradu. Malý zvon darovali profesoři ČVUT v Praze, takže na jeho spodním obvodu jsou zachyceny jejich jména a znak ČVUT. V katedrále jsou nyní zvony Zikmund, Václav, Jan Křtitel a Josef. Doplní je výtvory brodecké zvonařské dílna, kde se umění odlévat zvony předává z generace na generaci. Dílna má více než padesátiletou historii a patří mezi tři největší zvonařské firmy v zemi. Její díla jsou umístěna po celém světě. Díky ní pražskou katedrálou opět zazní všechny hlasy katedrálních zvonů.

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou