Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Srozumitelné a důstojné předávání Božího slova při liturgii

Datum publikace19. 3. 2012, 16.14
TiskTisk

Impuls k uskutečnění nové série vzdělávacího kurzu pro lektory olomoucké arcidiecéze vzešel od jejích biskupů již v roce 2010 a byl zahájen v květnu 2011 v děkanátu Hranice. Vzdělávací kurz pro lektory nabízí sérii čtyř přednášek, stejně jako první kurz pořádaný v letech 2003–2005.

Olomouc: První, zahajovací přednášky se ujal světící biskup Josef Hrdlička, který odhaluje a představuje službu lektora ve vybraných textech Písma pojednávajících o předávání Božího slova. Biskup Josef také poukazuje na duchovní rozměr této služby a její přínos pro osobu lektora. Upozorňuje ovšem také na zodpovědnost této služby. P. Petr Chalupa zase umožňuje pohled na Bibli jako celek. Dále lektorům ukazuje, jak je Bible rozdělena a jak se v ní orientovat. Také mluví o překladech textů Písma a jejich rozdílech.

Druhá půle vzdělávacího kurzu je pak věnována mluvenému projevu jako prostředku srozumitelného a kvalitního předání Božího slova. Ve dvou setkáních, přičemž první je teoreticko-praktické a druhé čistě praktické, pomáhá Martina Pavlíková lektorům pronikat do mluvené podoby českého jazyka. Seznamuje s pravidly spisovné výslovnosti, s nezbytnou hlasovou a mluvní technikou. To vše směřuje a má sloužit ke srozumitelnému předání myšlenek daného textu, který je ovšem potřeba logicky rozčlenit, dát mu jasnou strukturu a přehlednost.

Na podzim absolvovaly tento kurz děkanáty Zábřeh a Konice, děkanáty Uničov, Přerov a Olomouc ukončily sérii čtyř přednášek v únoru 2012. V současné době vzdělávací kurz pro lektory probíhá v děkanátech Zlín, Veselí, Vsetín, Uherské Hradiště a Valašské Meziříčí (tento má zázemí v Pastoračním domě na faře v Rožnově). Tabulka s aktuálním rozpisem je vyvěšena na webových stránkách Arcibiskupství olomouckého pod názvem Lektoři Božího slova.

Dá se říct, že vzdělávací kurz pro lektory se ve všech místech setkává s velmi dobrým ohlasem. Na tomto místě je potřeba ocenit organizační práci děkanů a kněží jednotlivých děkanátů a poděkovat jim za jejich úsilí. Nemenší poděkování také patří všem lektorům, kteří se sjíždějí z celého děkanátu a věnují svůj čas a energii ke zkvalitnění a prohloubení své služby. A samozřejmě díky patří i přednášejícím. Ve výsledku pak patří chvála a díky našemu Pánu za všechna společenství lektorů a kněží vytvořená tímto setkáním.

Zbylé děkanáty, budou-li mít zájem o tento vzdělávací kurz pro lektory, mohou kontaktovat hlavní koordinátoru kurzů Martinu Pavlíkovou, pastorační asistentku Arcibiskupství olomouckého.

Martina Pavlíková

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou