Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mexiko chová k papeži zvláštní náklonnost

Datum publikace20. 3. 2012, 12.47
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. odcestuje v pátek 23. března 2012 do Mexika, následující pondělí na Kubu. Předseda Mexické biskupské konference a předseda latinskoamerické rady biskupů CELAM, arcibiskup Carlos Aguiar Retes, v následujícím rozhovoru sdělil agentuře KNA svá očekávání.  

Tlalnepantla: Za několik dní byste měl uvítat papeže Benedikta XVI. v Mexiku. Jak důležitá je tato cesta pro Mexiko a Latinskou Ameriku?
V minulých letech jsme jej opakovaně zvali – a teď přijede a my se velice těšíme.  Papež nebude své poselství adresovat pouze Mexiku, ale celé Latinské Americe. Zástupci všech biskupských konferencí Latinské Ameriky do Mexika a na Kubu přicestují. V Mexiku existovala vždy zvláštní náklonnost k papeži. Věřím, že to zažijeme i nyní.

Jaká budou ústřední témata návštěvy Vašeho rodného Mexika?
Velmi významná je přítomnost Svatého Otce, protože lidé doufají v poselství naděje a pokoje pro tento v posledních pěti, šesti letech těžce zkoušený národ.

Hovoříte zřejmě o násilí a drogové válce v Mexiku. V poslední době se v Latinské Americe diskutuje, zda drogy dekriminalizovat, aby se dalo bojovat s překupníky. Jak se na celou věc díváte jako předseda CELAM?
Žádný stát není schopen tento problém vyřešit izolovaně, to v současnosti zažíváme v Mexiku. Prvním krokem musí být mezinárodní spolupráce. Zvlášť důležité se mi zdá toto: Dokud si Spojené státy neuvědomí, že jsou celosvětově největším drogovým trhem a tedy nejdůležitějším faktorem tohoto problému, nebudeme schopni situaci řešit. Dále musíme být schopni nahlédnout na situaci zemí výroby: Kde jsou pracovní místa a hospodářský rozvoj, nepěstují se drogy – nebo jen velmi omezeně.
Obchod s drogami vydělává miliardové částky. Jsou tak korumpovány celé instituce nebo firmy. Dekriminalizace drog nese velká rizika. Mohl by vzniknout dojem, že je to nabídka světu, mladým lidem, společnosti. Tuto otázku umí odpovědět pouze vlády jednotlivých zemí. Říkám, že se musí regulovat celý trh.

V Mexiku a Spojených státech očekávají i ilegální přistěhovalci poselství papeže ke své situaci. Co očekáváte Vy?
Je to celosvětový problém a drama, že se s migranty částečně zachází jako s kriminálníky. Mají ale právo na to, aby se s nimi zacházelo jako s lidmi, kteří chtějí zlepšit svou životní situaci a vést důstojný život. Mexiko a Spojené státy už o tom mnohokrát jednaly, aniž by se dohodly na nějaké rozsáhlé reformě. Doufám, že poselství Benedikta XVI. k této situaci problém vrátí na humanitární rovinu.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou