Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Navarro-Valls vzpomíná na cestu Jana Pavla II. na Kubu

Datum publikace20. 3. 2012, 12.37
TiskTisk

V roce 1998, tedy před třinácti lety, navštívil poprvé v historii papež karibský ostrov Kubu. Tehdy působil jako tiskový mluvčí Vatikánu Joaquin Navarro-Valls. Dodneška vzpomíná na historické setkání mezi Janem Pavlem II. a Fidelem Castrem.

Řím: Podle bývalého papežova mluvčího se jednalo o „zcela mimořádnou návštěvu“. I sám Navarro-Valls se musel ještě před cestou s Fidelem Castrem osobně setkat. 
“Samotná návštěva pak probíhala zcela běžně, jako každá jiná. Musím říci, že Castro byl velmi zdvořilý, i když papež hovořil zcela jasně,' vzpomíná Navarro-Valls. Dodává, že promluvy Jana Pavla II. na Kubě byly velmi silné. Obhajovaly základní lidské hodnoty a svobodu vyznání, tedy stejná poselství, která papež vnášel do všech jiných zemí. 'Odpoledne, kdy byla cesta již u konce, jsme čekali na letišti na letadlo. Ve svém projevu na rozloučenou Castro, řekl : ´Děkuji vám za vše, co jste v naší zemi řekl, a to i za věci, se kterými nemohu souhlasit.´ Řekl to velmi jemně a zdvořile. Samozřejmě, že pokud by se  vším, co papež řekl, souhlasil, věci by se mohly změnit, ale to se nestalo. '

Joaquín Navarro-Valls působil jako mluvčí Vatikánu 22 let. Doprovázel Jana Pavla II. na svých návštěvách po 128 zemích po celém světě. Papež Benedikt XVI. je druhý papež, který po více než 13 letech Kubu opět navštíví, a to již příští týden.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou