Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kroměřížský zámek představí poutní místa z celé ČR

Datum publikace22. 3. 2012, 10.30
TiskTisk

Již podruhé se letos v Kroměříži uskuteční akce s názvem „Dny poutníků na zámku“. Od pátku 30. března do neděle 1. dubna 2012 ji zde společně pořádají Arcibiskupský zámek a zahrady, farnost sv. Mořice, vedení města a místní Arcibiskupské gymnázium. První den připadá na tzv. Květný pátek, kdy se v nedalekém kostele sv. Mořice koná pouť k Panně Marii Bolestné.

Kroměříž: Mše svaté budou během poutního dne slaveny v 6.30, 8.00, 9.30 a 11.00 hodin, bohoslužbě od 9.30 hodin bude předsedat olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Na 13. hodinu je pak naplánována pobožnost křížové cesty a svátostné požehnání. Po celé dopoledne bude též možno přistoupit ke svátosti smíření.

Během všech tří dnů budou návštěvníkům zámku představena poutní místa v naší zemi. Zájemci se tak budou moci seznámit s přehledem poutí a doprovodných programů, prohlédnout si vydané materiály a publikace či se dozvědět o doplňkových službách pro poutníky a turisty v dané lokalitě.

Prezentace českých a moravských poutních míst se uskuteční v předsálí Sněmov­ního sálu a zhlédnou ji všichni návštěvníci zámku. Jinak bude možno tuto prezentaci zhlédnout kdykoli během celého poutního třídenní v otevírací dobu zámku bez nutnosti zakoupení vstupenky.

Pro návštěvníky bude dále připravena speciální akce zvýhodněného vstupného na sloučenou trasu VIA UNESCO, na které budou mít možnost zhlédnout historické interiéry zámku, vystoupat na věž a projít si Květnou zahradu, kde bude právě vrcholit výstava s názvem „Kamélie v kouz­lu třicátých let“.

Jako doprovodnou akci bude město Kroměříž pořádat v pátek 30. března na Velkém náměstí velikonoční jarmark lidových řemesel. V rámci odpoledního programu, který začíná v 15.30 hodin, se představí folklorní soubor Míkovjan a dětský soubor Míkovjánek nebo cimbálová muzika Mladí burčáci.

Podrobné informace o Dnech poutníků lze najít na stránkách Arcibiskupského zámku v Kroměříži.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou