Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Diskriminovaní, vyjděte z anonymity!

Datum publikace22. 3. 2012, 11.38
TiskTisk

V Evropě je zaznamenáván narůstající počet případů intolerance a diskriminace vůči křesťanům. Zvýšený zájem médií o tento fenomén by měl na mezinárodním poli upozornit na anonymní utrpení takto znevýhodněných. Vyplývá to z výroční zprávy 2011 „Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe“, která byla zveřejněna na webových stránkách této organizace. „Observatorio“ je přitom nezávislý orgán Rady evropských biskupských konferencí CCEE.

Evropští biskupové sledují s velkou pozorností případy náboženské netolerance a diskriminace v Evropě,“ řekl Mgr. András Veres, maďarský biskup zodpovědný při CCEE za tuto problematiku a dodal: „Bohužel je tento fenomén jen dalším příkladem toho, že určité hodnoty a základní práva společné Evropy, jako je náboženská svoboda a právní uznání církví v jednotlivých zemích tohoto kontinentu, dosud nebyly dosaženy. Zároveň údaje potvrzují, že náboženství hraje stále důležitější roli v životě člověka. Hlášené případy diskriminace jsou alarmující předzvěstí relativně neznámé, přesto vzrůstající tendence, která nám připomíná směrodatnou roli náboženství, kterou je sociální soudržnost. V tomto smyslu výroční zpráva vyzývá všechny křesťany, kteří jsou diskriminováni pro svou víru, aby vystoupili z anonymity: Víra v Boha není žádným proviněním nebo slabostí. Žití vlastní náboženské víry a svědectví a zároveň respektování svobody a citlivosti druhých, působí příznivě nejen na všechny věřící - křesťany či nekřesťany. Biskupové Evropy se staví za všechny, jejichž práva byla poškozena. Navíc upozorňují na fakt, že náboženská svoboda je cenným dobrem, které musí být ochraňováno, aby mohlo dále sloužit jako pilíř míru v Evropě.“    

Ve výroční zprávě se dočteme o odstraňování křížů z veřejného prostoru, o lidech propouštěných z práce za nošení křížku nebo promítnutí filmu o potratech. O lékárnách, které jsou zdemolované, protože neposkytují pilulky „den po“ nebo o kárání rodičů za to, že nedali souhlas k účasti svých dětí na vyučování, které se neshoduje s jejich světonázorem. Příklady jsou shromážděny z evropských médií.

Více na: www.intoleranceagainstchristians.eu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou