Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI.: Přicházím na Kubu jako poutník lásky

Datum publikace27. 3. 2012, 0.15
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. dnes v odpoledních hodinách přiletěl na Kubu. Na letišti v Santiagu de Cuba ho přivítal prezident Raúl Castro, arcibiskup Santiaga de Cuba Mons. Dionisio García Ibáñez, předseda místní biskupské konference.Přítomni byli také další představitelé politického, veřejného i církevního života a samozřejmě věřící, kteří příjezd hlavy katolické církve již netrpělivě očekávali.

Santiago de Cuba: Papeže nejprve přivítal kubánský prezident Raúl Castro. Benedikt XVI. poté pozdravil nejen účastníky přivítacího ceremoniálu, ale i všechen kubánský lid: 'Zdravím také co nejsrdečněji věřící katolické církve na Kubě, drahé obyvatele tohoto krásného ostrova a všechny Kubánce, kdekoli se nacházejí. Všechny chovám v srdci a na všechny myslím v modlitbě, což bylo ještě tím intenzivnější, čím více se blížila vytoužená chvíle, kdy vás budu moci navštívit, jak se díky Boží dobrotě nakonec stalo.'

Připomenul návštěvu bl. Jana Pavla II., která na tomto ostrově zanechala nesmazatelnou stopu: 'Jeho příchod na tento ostrov byl totiž něco jako lehký závan svěžího vzduchu, který dodal církvi na Kubě novou sílu, v mnohých probudil nové vědomí důležitosti víry a vybídnul je, aby otevřeli srdce Kristu... Jedním z důležitých plodů oné návštěvy bylo zahájení nové fáze vztahů mezi církví a kubánským státem v duchu větší spolupráce a důvěry, třebaže ještě zůstávají mnohé aspekty, ve kterých je možné a potřebné dosáhnout pokroku...'

Benedikt XVI. také dodal, že je rád, že se může podílet na oslavách 400. výročí objevu sošky Panny Marie Caridad del Cobre, která měla velký význam v osobním životě Kubánců. Všemi byla uctívána jako pravá matka kubánského lidu od samotného začátku i během historických proměn této země, zejména při získání nezávislosti. Byla oporou víry a pobídkou k obhajobě a prosazování důstojnosti lidského života i základních práv člověka.

'Přicházím na Kubu jako poutník lásky, abych utvrdil své bratry ve víře a povzbudil v naději, která se rodí z přítomnosti Boží lásky v našich životech. Nosím ve svém srdci spravedlivá přání a legitimní touhy všech Kubánců, ať už se nacházejí kdekoli, jejich utrpení a radosti, jejich starosti a ušlechtilé tužby..' řekl dále papež ve své promluvě. Na závěr požehnal Kubě, 'jejím dětem a zejména těm, kteří jsou znevýhodněni, marginalizováni a trpí na těle i na duchu' .

Papež Benedikt XVI. bude ještě dnes v  17.30 hodin místního času sloužit mši svatou u příležitosti 400. výročí objevení sošky Panny Marie Caridad del Cobre na náměstí Antonia Macea v Santiagu de Cuba .

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou