Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Blíží se zahájení Roku sv. Cyrila a Metoděje ve Vatikánu

Datum publikace26. 3. 2012, 15.31
TiskTisk

Koncertem zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů, která v bazilice Santa Maria Maggiore ve Vatikánu vystoupí společně se souborem Hradišťan, bude v pátek 25. května 2012 zahájen Jubilejní rok sv. Cyrila a Metoděje.

Zlín/Vatikán: Stane se tak za účasti premiéra vlády České republiky, zástupců České biskupské konference a představitelů Zlínského kraje, partnerů oslav cyrilometodějského jubilea, které vyvrcholí v roce 2013 na Velehradě v souvislosti s 1150. výročím příchodu svatých bratří na Moravu.

V pátek 25. května se ve Vatikánu kromě slavnostního večerního koncertu uskuteční také osobní audience předsedy české vlády u svatého otce Benedikta XVI. a pravděpodobně přímo v bazilice sv. Klementa, kde je pohřben sv. Cyril, bude českými a moravskými biskupy sloužena bohoslužba pro poutníky.

Příchod věrozvěstů na Moravu vnímám jako jeden z nejdůležitějších historických momentů českých dějin. Zanechali zásadní kulturní, ale i hodnotový odkaz, který značně ovlivnil také morální vývoj společnosti na našem území. Za uplynulá desetiletí se tyto hodnoty a priority sekularizačním vývojem v mnohém změnily. O to spíše pak považuji za důležité si oslavami příchodu Cyrila a Metoděje připomenout tento symbol naší duchovní tradice,“ řekl premiér Petr Nečas.

„Na jubileum se již delší dobu systematicky připravuje Zlínský kraj vzhledem k tomu, že těžiště oslav se váže k Velehradu, který se nachází právě na jeho území. Zlínský kraj se prakticky od svého vzniku podílí na opravě velehradské baziliky, prostorů kolem ní i na vybudování infrastruktury, včetně dopravní, zlepšující technické podmínky pro návštěvu tohoto významného poutního místa,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Představitelé církve si od oslav výročí slibují především příležitost k duchovní obnově společnosti. „Je-li sv. Cyril tvůrcem staroslověnské abecedy a překladatelem prvních knih, je Metoděj autorem prvního občanského zákoníku. Tehdy začala naše národní cesta k začlenění mezi vyspělé kulturní národy Evropy, i když byla dlouhá a klikatá. I dnes procházíme jakousi kličkou - krizí nejen ekonomickou, ale i duchovní, která je mnohem vážnější. Na nás záleží, jak budeme pokračovat. Pokud si uvědomíme i svou zodpovědnost a vezmeme ji trochu vážněji než dosud, pak přinese oslava jubilea dobré plody,“ řekl Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský, který je zároveň místopředsedou České biskupské konference.

„V našem zájmu je využít výročí v roce 2013 ke zviditelnění Zlínského kraje i v oblasti poutní turistiky, která se těší stále větší oblibě a v našem kraji pro ni máme velmi dobré podmínky,“ konstatoval náměstek hejtmana Zlínského kraje Jindřich Ondruš, zodpovědný za cestovní ruch a spolupráci s církvemi.

Filharmonie Bohuslava Martinů, jejímž zřizovatelem je Zlínský kraj a statutární město Zlín, připravuje na zahajovací koncert v Římě program, jehož součástí bude také vystoupení Jiřího Pavlici a Hradišťanu. „Dramaturgicky chceme vyjít z myšlenky člověka jakožto poutníka, který v životě prochází nejrůznějšími branami, od zrození k objevování nových a dalších obzorů, až skrze nejrůznější poznání dospěje k bráně poslední,“ přiblížil ředitel zlínské filharmonie Josef Němý.

Jak Filharmonie Bohuslava Martinů, tak Hradišťan jsou tělesa, která neodmyslitelně patří ke kultuře jihovýchodní Moravy, kam přišli a kde působili sv. Cyril a Metoděj. Tato oblast je dnes kromě jiného známa velkým písňovým a hudebním bohatstvím, předávaným z generace na generaci. Koncert ve Vatikánu se zaměří na zpěvy s duchovní tematikou.

Autor: Helena Mráčková

 

 

 

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou