Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Misie mezi marxisty – očima zpravodaje KNA

Datum publikace27. 3. 2012, 11.59
TiskTisk

Zatímco Svatého otce na Kubě mohli oficiálně přivítat biskupové, běžní lidé museli zůstat odděleni na střešní terase. Slova papeže Benedikta XVI. k nim přes tlumené tlampače na rampě nemohla proniknout. O to hlasitěji zněly slavnostní salvy, po nichž se po terase linul pach zkažených vajec. To bylo jediné, co mohli vnímat běžní občané při uvítání Benedikta XVI. v této jedné z posledních výsp marxismu.

Santiago de Cuba: „Přicházím jako poutník lásky,“ řekl papež a jeho slova byla kvůli rachotu mikrofonu na terase sotva slyšet. Hned na úvod své cesty Benedikt XVI. překvapivě jasně tematizoval lidská práva. 'Víra povzbuzuje k ochraně a podpoře humánních životních podmínek a základních práv', řekl. Přichází prý s „pochopitelnými očekáváními a oprávněnými nadějemi Kubánců“, které má ve svém srdci. Tím se Benedikt XVI. vyjádřil jasněji, než jak začal svou historickou návštěvu Kuby jeho předchůdce Jan Pavel II. Téma lidských práv tehdy nebylo otevřeno. Setkání s disidenty však papež, tak jako jeho předchůdce, neplánuje.
Castro využil příležitosti k vyřízení účtů s hlavním nepřítelem, Amerikou. Hořce si stěžoval na padesátileté obchodní embargo, kterým jeho země trpí. Slova chvály však našel pro katolickou církev. Ta má podle něj na Kubě plnou náboženskou svobodu.
Jak je to v praxi, mohl Castro zažít jako neohlášený účastník první bohoslužby Svatého otce v této zemi.  Krátce před zahájením mše svaté přelezl jeden z mužů bariéry, běžel směrem k oltáři a křičel: „Pryč s komunismem!“ Zastavily jej pořádkové služby. Oficiální setkání s Raúlem Castrem je plánováno na úterní odpoledne. Zatím není jasné, zda se při té příležitosti papež setká i s Fidelem Castrem. „Není to plánováno, ale ani vyloučeno,“ zní oficiální stanovisko Vatikánu. Jisté je jedno: navzdory spekulacím se Benedikt XVI. nesetká s Hugem Chavezem. Venezuelský prezident je právě na Kubě z lékařských důvodů.
Jasnou kritiku komunistického státního zřízení vyjádřil papež už na samém počátku své cesty Latinskou Amerikou. „Dnes je očividné, že marxistická ideologie, tak, jak byla jednou nastolena, nedává žádné odpovědi na otázky dneška,“ řekl už cestou do Mexika. To, že hovořil o marxismu ve své původní podobě, ovšem neznamená, že by se přimlouval za socialismus s lidskou tváří. Jedním dechem totiž dodal, že by se měl hledat „nový model“ v konstruktivním dialogu. Katolická církev vždy stojí na straně svobody svědomí a náboženství.


Papež zůstává na Kubě do středy, očekávání jsou velká. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou