Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. se setkal s Raúlem Castrem

Datum publikace28. 3. 2012, 12.12
TiskTisk

Včera v odpoledních hodinách kubánského času se papež Benedikt XVI. setkal s kubánským prezidentem Raúlem Castrem. Schůzka, která se konala za zavřenými dveřmi, trvala přes čtyřicet minut.

Havana: Papežův mluvčí P. Federico Lombardi ji popsal jako „velmi srdečnou a konstruktivní.“ Ačkoliv podrobnosti jejich konverzace nejsou známy, P. Lombardi řekl, že papež zopakoval svá znepokojení, o kterých již mluvil na veřejnosti, týkající se svobody církve, aby se mohla plněji podílet na životě společnosti, a být tak ku prospěchu  všech kubánských občanů.

Papež přednesl kubánskému prezidentovi jednu speciální žádost, a to aby zvážil možnost ustanovení Velkého pátku jako státního svátku. Jan Pavel II. při své návštěvě Kuby  v roce 1998 požádal o podobnou věc bývalého prezidenta Fidela Castra. Vyzval ho tehdy, aby uznal Boží hod vánoční jako státní svátek, což bylo ještě ten rok ustanoveno. Toto rozhodnutí znamenalo pro církev v zemi, která se po tři desetiletí deklarovala jako ateistická, významný krok kupředu.

Na otázku o nadějích papeže Benedikta XVI. ohledně politických změn na Kubě, odpověděl P. Lombardi, že tato návštěva je pastorační pouť u příležitosti 400. výročí objevení sošky  Panny Marie Milosrdné z El Cobre, patronky Kuby. Dodal však, že cílem návštěvy je také dodat impuls k praktickým zlepšením,  která povedou k větší svobodě církve, aby mohla lépe uskutečňovat své poslání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou