Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež: Právo na náboženskou svobodu není žádné privilegium

Datum publikace28. 3. 2012, 19.45
TiskTisk

Na zaplněném havanském náměstí Revoluce předsedal dnes v 9.00 hodin místního času (28. března 2012) Svatý otec Benedikt XVI. slavnostní bohoslužbě, která byla posledním bodem programu jeho třídenního pobytu na Kubě. Slavnostní bohoslužby se účastnilo na půl miliónu věřících, ale i kubánský prezident Raúl Castro.

Havana: „Požehnaný jsi Bože, který nás shromažďuješ na tomto významném náměstí, abychom se více ponořili do tvého života. Zakouším hlubokou radost z toho, že jsem dnes mezi vámi, abych předsedal této mši svaté uprostřed jubilejního roku zasvěceného Panně Marii Milosrdné lásky z Cobre,“ řekl papež v úvodu své homilie.

Dále se ve své promluvě věnoval úryvku z Janova evangelia „Poznáte pravdu a pravda vás osvobodí“ (Jan 8,31).“  Ježíš těmito slovy vybízí své učedníky, aby uvěřili a vytrvali v jeho slovu, aby poznali pravdu, která vykupuje a pozvedává. „Lidská bytost totiž touží po pravdě, jejíž hledání vždycky předpokládá uplatňování autentické svobody. Mnozí nicméně upřednostňují zkratky a snaží se vyhýbat tomuto úkoluněkteří si ironicky dobírají možnost poznat pravdu, hlásají neschopnost člověka ji dosáhnout anebo popírají, že existuje jediná pravda pro všechny,“ řekl Svatý otec a dodal: „Na druhé straně jsou i takoví, kteří toto hledání pravdy interpretují mylně, upadají do iracionality a fanatismu, jež je uzavírá v „jejich vlastní pravdě“, kterou se snaží vnucovat druhým.“ Podle papeže je pravda o člověku navíc nevyhnutelným předpokladem k dosažení svobody, protože v ní objevujeme základy etiky, s níž se mohou všichni měřit a může sbližovat všechny kultury, národy a náboženství, státníky a občany.

Svatý otec dále ve svém kázání hovořil o církvi, která se musí opírat o bytostnou náboženskou svobodu, aby mohla plnit své poslání. Ta spočívá v možnosti hlásat a slavit víru také veřejně, šířit poselství lásky, smíření a pokoje. Podle papeže již byly na Kubě k tomuto učiněny určité kroky: „Je však zapotřebí pokračovat a rád bych povzbudil vládní představitele této země, aby upevnili to, čeho bylo dosaženo, a pokračovali na této cestě pravé služby obecnému blahu celé kubánské společnosti…Právo na náboženskou svobodu, ať již v její dimenzi individuální či komunitní, vyjevuje jednotu člověka, který je současně občanem a věřícím. Když církev na toto právo poukazuje, nedožaduje se žádného privilegia,“ apeloval Svatý otec na kubánské představitele v závěru své homilie.

Spolu s Benediktem XVI. koncelebrovali mši svatou i kubánští biskupové a kněží. Papež se po ukončení bohoslužby odebral na apoštolskou nunciaturu. Dnes ho ještě čeká rozlučkový ceremoniál na havanském letišti, kde se rozloučí s Kubánci a odletí papežským speciálem zpět do Říma.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou