Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kuba a svět potřebují změny, řekl Svatý otec na závěr

Datum publikace29. 3. 2012, 12.20
TiskTisk

Benedikt XVI. zakončil svou 23. zahraniční cestu po zemích Latinské Ameriky. Z Kuby odletěl o půlnoci SELČ, na římské letiště Ciampino letadlo dosedlo ve čtvrtek 29. března 2012 v 10.15 hodin. Posledním, původně neplánovaným bodem programu na Kubě, bylo půlhodinové setkání s bývalým vůdcem Fidelem Castrem.

Havana: S Fidelem Castrem, který kvůli nemoci opustil v roce 2006 aktivní politiku, se papež Benedikt XVI. setkal po mši svaté na havanském náměstí Revoluce. Asi třicetiminutové setkání na apoštolské nunciatuře v Havaně bylo podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho „srdečné, živé a intenzivní“. O toto setkání požádal sám vůdce kubánské revoluce, který poprosil Benedikta XVI., aby mu věnoval několik minut. Papež Fidelu Castrovi vyjádřil poděkování za přijetí na Kubě a svěřil se, že je s cestou „velmi spokojený“. Castro, který by měl v srpnu oslavit 86. narozeniny, se zajímal o postavení církve ve světě, o povinnosti papeže jakožto hlavy církve a poprosil jej o zaslání zajímavých knih, která tato témata shrnují. S Janem Pavlem II. se Fidel Castro setkal dvakrát, poprvé v roce 1996 při návštěvě Vatikánu a o dva roky později při papežově historické cestě na Kubu. 

Po setkání s Fidelem Castrem následovalo rozloučení na havanském letišti. Svatý otec při té příležitosti mj. řekl: „V nitru chovám všechny a každého Kubánce, kteří mne provázeli modlitbou a svými sympatiemi, nabídli mi srdečné pohostinství a podělili se se mnou o svá nejhlubší a spravedlivá očekávání. Přišel jsem sem jako svědek Ježíše Krista v pevném přesvědčení, že kam přichází On, tam malomyslnost přenechává místo naději, dobrota zahání nejistoty a mocná síla otevírá horizont nečekaným a požehnaným perspektivám. V Jeho jménu a jako nástupce apoštola Petra jsem chtěl přinést jeho poselství spásy, aby posílilo nasazení a působení kubánských biskupů, jakož i jejich kněží, řeholníků a těch, kdo se usilovně připravují na kněžskou službu a zasvěcený život. Kéž poslouží také jako nový impuls těm, kdo vytrvale a obětavě spolupracují na díle evangelizace, zvláště věřící laiky, aby zintenzivněním své oddanosti Bohu v prostředí, kde žijí a pracují, neúnavně a zodpovědně poskytovali svůj přínos blahu a celistvému rozvoji své vlasti.“

Svou 23. zahraniční cestu Svatý otec započal minulý pátek v Mexiku. Vyzýval zde k obnově katolické víry v Latinské Americe. Mši svaté v centrálním leónském parku se zúčastnilo několik set tisíc lidí a papež při té příležitosti varoval před zvykovou a povrchní vírou. Modlil se za oběti násilí a chudoby v zemi zmítané drogovými válkami a emigrací. Tato bohoslužba pod širým nebem byla největší událostí latinskoamerické cesty.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou