Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Do svatovítské katedrály byly převezeny nově odlité zvony

Datum publikace3. 4. 2012, 13.58
TiskTisk

Do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha byly dnes 3. dubna 2012 dopoledne převezeny nově odlité zvony Dominik, Maria a Ježíš. Od 10.00 hodin jsou k vidění pod Královskou oratoří. Žehnání zvonů se v katedrále koná 30. dubna v 18.00 hodin, zavěšení zvonů je plánováno na začátek května.

Praha: Do svatovítské katedrály byly nové zvony převezeny z Brodku u Přerova, kde byly všechny tři odlity v dílně paní Leticie Vránové-Dytrychové. Stalo se tak nadvakrát. Zatímco Dominik by odlit 29. února, formy zvonů Ježíš a Maria se naplnily slitinou mědi a cínu 15. března. Poté zvony chladly. Nejprve více než týden zasypány speciálním pískem v zemi a poté na vzduchu. Již povrchově upravené zvony prošly tónovou zkouškou, v níž obstály na výbornou.

Nové zvony mají nahradit ty, které byly zrekvírovány za první světové války a po kterých zůstaly v katedrální věži pouze prázdné dubové hlavy. O doplnění zvonové soustavy, čítající celkem sedm zvonů, se zasloužil kardinál Dominik Duka. Podařilo se to také díky tomu, že se v roce 2011 našla řada donátorů. Bratři František a Rudolf Pohlovi poskytli finance na výrobu největšího zvonu Dominik. Sponzorem druhého největšího zvonu Maria je Správa Pražského hradu. Na nejmenší nový zvon Ježíš se složilo sedm profesorů z ČVUT v Praze. Proto jsou na jeho spodním obvodu zachycena jejich jména a znak ČVUT.

Všechny tři zvony mají rovněž své patrony. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová vyhověla přání kardinála Duky a stala se patronkou největšího zvonu Dominik. Paní Livie Klausová je patronkou zvonu Maria a třetí bude zvonit pod patronátem rektora ČVUT prof. Václava Havlíčka. Všechny tři přesvědčila snaha pražského arcibiskupa vlít do žil katedrály novou krev. Nové zvony, spolu s prvním ročníkem varhanního festivalu, rekonstrukcí vnitřního vybavení či zrodem obsáhlé publikace zapadají právě do tohoto úsilí o rozvoj nejen liturgického, ale také kulturního života pražské katedrály. Nové zvony požehná při mši svaté 30. dubna od 18.00 hodin pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Tento den, svátek sv. Zikmunda, ustanovil pražský arcibiskup rovněž dnem zvoníků. Začátkem května by měly být vyzdviženy na zvonici katedrály. Kvůli tomu musí být demontována mříž ve druhém patře katedrální věže a částečně je třeba rozebrat kovovou zvonovou stolici. Poprvé se nové zvony spolu s ostatními rozezní 12. května, v den výročí posvěcení katedrály a zároveň v den oslav 450. výročí obnovení pražského arcibiskupství.

Více na www.katedralasvatehovita.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou