Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán se připravuje na Velikonoce

Datum publikace5. 4. 2012, 15.45
TiskTisk

V Římě jsou v plném proudu přípravy na velké liturgické slavnosti Velikonoc. Na přední straně Svatopetrského náměstí již nyní stojí 20 000 židlí pro účastníky nedělní papežské mše svaté. Na bohoslužbu s následným požehnáním  „Urbi et orbi“by se při dobrém počasí mohlo sejít až 100 tisíc věřících.  Téměř 85-letý papež bude osobně sloužit všechny velké liturgické slavnosti Svatého týdne a Velikonoc.

Vatikán: „Generální zkouškou“ na nedělní mši svatou byla bohoslužba Květné neděle, na niž přijelo 60 tisíc věřících z celého světa: Benedikt XVI. při té příležitosti požehnal na 200 tisíc ratolestí olivovníků a palem. Když ještě Svatý otec cestoval po Mexiku a Kubě, nechali vatikánští zaměstnanci zasadit do země kolem egyptských obelisků uprostřed náměstí 13 starých olivovníků z jihoitalské Apuly a před baziliku rozvinuli trávníky v různých barevných odstínech.

Přední část náměstí bude na nedělní bohoslužbu ozdobena v pátek. Pětadvacet holandských floristů již nyní vyzdobilo oltář a schody do baziliky desetitisícem květin v barvách Vatikánu – bílé a žluté. Vatikán  před několika týdny oznámil, že velkým bohoslužbám tohoto období bude předsedat osobně Benedikt XVI., a tak tomu bude i s dnešní zelenočtvrteční liturgií v 17.30 hodin v Lateránské bazilice. Sbírka při této bohoslužbě, při níž papež omyje nohy dvanácti kněžím v připomínce událostí poslední večeře, bude určena syrským uprchlíkům.

Na Velký pátek se plánují dvě liturgie s Benediktem XVI. s malou změnou v tom, že si Svatý otec nemusí připravovat kázání. Při Velkopátečních obřadech v 17.00 hodin ve Svatopetrském chrámu bude kázat kapucín Raniero Cantalamessa. Meditační texty k tradiční noční křížové cestě v Koloseu, v 21 hodin, připravují italští manželé, kteří žijí v manželství už 59 let. Při této působivé události se uzavírají okolní silnice a desetitisíce věřících se shromažďují v okolí této antické památky. 

Bílosobotní obřady začnou ve 21.00 hodin v chrámu sv. Petra svěcením ohně. Benedikt XVI. poté pokřtí osm dospělých, kteří při té příležitosti přistoupí i k prvnímu svatému přijímání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou