Lupa
Obsah Obsah
Portál

Poutní Mikulov 2012

Datum publikace12. 4. 2012, 15.31
TiskTisk

Město Mikulov je nejen vyhledávaným turistickým místem jižní Moravy, ale i významným poutním  místem brněnské diecéze.

Mikulov: Již v  roce 1623 nechal kardinál František z Dietrichsteina  nad Mikulovem postavit poutní kapli sv. Šebestiána, ke které vede známá křížová (pašijová)  cesta. V blízkostí mikulovského náměstí u kapucínského kláštera dal kardinál  Dietrichstein v roce 1623 vybudovat také Loretánskou kapli (Svatou chýši),  nejstarší na Moravě, která se stala stavební předlohou mladší Lorety v Praze  na Hradčanech. Nad mikulovskou Loretou byl vybudován poutní kostel sv. Anny,  který však  společně s Loretou a kapucínským klášterem v roce 1784 zničil požár. Dnes na místě bývalé Lorety a kostela sv. Anny stojí monumentální  Dietrichsteinská hrobka. Socha Loretánské Černé Madony byla přenesena do  kolegiátního kostela sv. Václava. Poutníci do Mikulova mohou v současné době  navštívit hned dvě poutní místa: Svatý Kopeček s kaplí sv. Šebestiána a  Loretánskou Černou Madonu v kostele sv. Václava.
 
Přehled poutí v Mikulově v roce 2012:
 
Pouť k Černé madoně - poutě první soboty v měsíci  ( 5. 5 , 2. 6 a 6. 10. 2012)
Svatodušní vigilie mladých na Svatém Kopečku  - sobota 26. 5. 2012
Hlavní pouť -  neděle 2. 9. 2012

 Více informací a podrobný program poutí naleznete  ZDE.
 

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou