Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Hrdlička oslavil Mezinárodní den Romů

Datum publikace11. 4. 2012, 20.39
TiskTisk

„Romano džives“ neboli Romský den oslavil v Kojetíně ve středu 11. dubna 2012 olomoucký světící biskup Josef Hrdlička. Pro asi osmdesát věřících převážně romské národnosti sloužil dopoledne mši svatou ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie a poté se zúčastnil i doprovodného programu v prostorách místní charity.

Kojetín: „Pevně se držte Krista, protože kdo se ho drží, nebloudí,“ pozdravil shromáždění při slavnostní mši biskup Hrdlička. Zavzpomínal pak na svá setkání s romskými věřícími v Kojetíně a především v sousedních Měrovicích, kde Romové tvoří více než polovinu obyvatel farnosti. „Zakoušíme zde, že romští a neromští farníci dokážou vytvářet společenství a ukazují, že je možné žít jinak než tím způsobem, o kterém se dozvídáme z řady jiných míst, kde vznikají spory a hádky. Je ale třeba jít s Kristem a pozvat ho do svého domova,“ připomněl biskup.

Druhá část programu u příležitosti Mezinárodního dne Romů se odehrávala v prostorách Rodinného klubu Maria při Charitě Kojetín, kde byla připravena ochutnávka specialit romské kuchyně, taneční vystoupení a také divadelní zpracování romské pohádky v podání pracovníků klubu. Několikahodinový program doplnila také živá romská hudba.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou