Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Emauzích se diskutovalo o výsledcích sčítání lidu

Datum publikace12. 4. 2012, 11.00
TiskTisk

Kulatý stůl o výsledcích loňského sčítání lidu uspořádala v úterý 10. dubna v pražském Emauzském klášteře Česká biskupská konference ve spolupráci s Ekumenickou radou církví.

Praha: O tom, co sčítání lidu prozradilo o náboženském vývoji české společnosti, diskutovali společně s předsedou ČBK kardinálem Dominikem Dukou a předsedou Ekumenické rady církví Joelem Rumlem sociologové Petr Soukup a Libor Prudký.

Lze změřit víru?

Ačkoli čísla z loňského sčítání lidu hovoří o tom, že oproti roku 2001 ubyla více než polovina z těch, kteří se hlásí k některé z církví či náboženských společností, nelze z toho podle sociologa Petra Soukupa činit nějaké dalekosáhlé závěry. 'Nechci tvrdit, že se nic nestalo, ale nechci také tvrdit, že více než polovina lidí přestala být věřící,' prohlásil Petr Soukup, podle něhož sice k určitému poklesu věřících došlo, 'ale ne tak dramatickému.'

Sociolog Petr Soukup má navíc pochybnosti o tom, zda lze něco takového jako 'víra', vůbec měřit. 'Víru a náboženství zřejmě nelze vtěsnat do kategorií Ano – Ne. Obdobně přináležení do denominace není ve světě individualizované zbožnosti vhodným indikátorem. Nelze tedy spoléhat na výzkumy se dvěma otázkami,' prohlásil sociolog.

Podle Petra Soukupa je také otázkou, proč více než polovina lidí údaj týkající se svého náboženského přesvědčení vůbec nevyplnila a výsledky sčítání lidu týkající se právě tohoto tématu označil proto za 'sporné.'

Kardinál Duka: Jde o krizi institucí

Na skutečnost, že velká část lidí odmítla na otázku týkající se své víry odpovědět, poukázal i kardinál Dominik Duka a v této souvislosti upozornil na fakt, že lidé se nehlásí ani ke své národnosti. 'Co vede Roma k tomu, aby neuvedl svou národnost? Co vede věřícího k tomu, aby se nepřihlásil ke své víře?,' zeptal se kardinál a dodal: 'Víme, že existuje jistá šikana věřících lidí, nejen dětí ve školách, ale i lidí v zaměstnání.' Sčítání lidu však podle kardinála Duky poukázalo především na nechuť lidí hlásit se k jakýmkoli institucím. 'Projevuje se tu obrovská krize a odmítání institucí. Všech,' prohlásil kardinál a přiznal, že církvi se dnes nedaří oslovit mladé lidi, v důsledku čehož prochází generační výměnou. Právě ta pak stojí za poklesem počtu věřících, jak to naznačují i výsledky posledního sčítání lidu.

 

Grafy z prezentance sociologa Petra Soukupa jsou v příloze.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou