Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vychází kniha o františkánských mučednících

Datum publikace11. 4. 2012, 13.11
TiskTisk

Provincie bratří františkánů a nakladatelství Paulínky zvou na prezentaci knihy Klementa  Minaříka  OFM, Pražští mučedníci + Čtrnáct pražských mučedníků v malé antologii nejen z pramenů, která proběhne v úterý 24. dubna 2012 od 19.00 hodin v knihkupectví Paulínky v nádvoří kostela Panny Marie Sněžné na Novém Městě pražském.

Praha: Kniha se ve dvou samostatných textech zabývá pohnutou událostí, která se ve složitých souvislostech vpádu pasovského vojska do Prahy odehrála 15. února 1611 v areálu kláštera Panny Marie Sněžné. První samostatnou částí knihy je spis Pražští mučedníci, který psal františkán Klement Minařík († 1971) v závěru svého života, kdy mohl zužitkovat předchozí léta sbírání materiálů, zkoumání i úvah. Nikdo se tématem čtrnácti pražských mučedníků nezabýval tolik jako on. Druhou částí knihy je malá antologie, kterou tvoří většinou úryvky z pramenů, a to texty kronikového typu, překlady hlavních svědectví ze 17. století, nechybí ani části poému renesančního básníka Jana Černovického.

Tato kniha je aktuální i z toho důvodu, že po čtyřech staletích by mělo být konečně čtrnáct zabitých místních františkánů prohlášeno za blahoslavené.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou