Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Cesta světla provádí věřící velikonočními událostmi

Datum publikace16. 4. 2012, 12.00
TiskTisk

Podobně jako je pro postní dobu charakteristická pobožnost křížové cesty, má i doba velikonoční, do níž jsme nedávno vstoupili, svou specifickou pobožnost. Je jí cesta světla, připomínající velikonoční události od Ježíšova zmrtvýchvstání až po seslání Ducha Svatého. Čtrnáct zastavení této pobožnosti bylo před dvěma lety zbudováno na Svatém Hostýně.

Svatý Hostýn: Myšlenka vybudovat na známém poutním místě „cestu světla“ vzešla před několika lety od olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. „Je to nová pobožnost, která navazuje na tradiční křížovou cestu. Má také 14 zastavení, při kterých se rozjímá o slavných velikonočních událostech: o setkávání Krista zmrtvýchvstalého s jeho učedníky, o jeho nanebevstoupení a o seslání Ducha Svatého,“ uvedl arcibiskup Graubner.

Svatohostýnská stezka, kterou arcibiskup Graubner požehnal 12. září 2010, vede upraveným chodníčkem od sochy Nejsvětějšího Srdce Ježíšova až po starou křížovou cestu. „Cesta je vybudována podél starobylého valu hostýnské pevnosti, v níž se díky přímluvě Panny Marie uchránili místní křesťané před Tatary. Je dobře mít stále na očích veliké Boží skutky, které se staly, abychom měli více odvahy spoléhat na Pána a s větší důvěrou se na něho obraceli,“ říká olomoucký arcibiskup.

Na vybudování cesty se podílela řada lidí. Základové kameny pro jednotlivá zastavení jsou například dary různých kamenolomů v ČR a každý tvoří jiná hornina. „Všechna zastavení navrhl Josef Indra z Prostějova. Obrazy, které jsou malovány stylem připomínajícím zjednodušené ikony, zase namaloval Zdirad Čech z Kladna,“ uvedl také arcibiskup.

Procházet cestu světla mohou lidé jednotlivě nebo ve skupině, třeba při farní pouti. K modlitbě přitom mohou využít brožuru Cesta světla – Velikonoční pobožnost s texty k jednotlivým zastavením. Autorem rozjímání v publikaci je arcibiskup Graubner a texty písní, které jsou věřícím nabídnuty v závěru brožury, složil olomoucký světící biskup Josef Hrdlička.

„Zdá se mi, že pro dnešní dobu je důležité, abychom se učili více žít se Zmrtvýchvstalým a tak lépe naplňovali poslání církve, včetně misijního poslání. Cestu světla vidím jako školu rozjímavé modlitby a praktického života z evangelia,“ uzavřel olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Další informace o pobožnosti a fotografie stezky jsou k dispozici na webu Svatého Hostýna, na stejném místě je k dispozici také powerpointová prezentace s vyobrazeními všech zastavení a texty k rozjímání.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou