Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pořady Redakce náboženského vysílání od 14. do 20.4.2012

Datum publikace13. 4. 2012, 16.12
TiskTisk

Redaktoři Redakce náboženského vysílání na následující týden připravili mj. sobotní Křesťanský týdeník s informacemi o narozeninách papeže Benedikta XVI. či nedělní pokračování cyklu Zbožní a bezbožní – labyrintem Evropy s Biblí v ruce, tentokráte věnované církevnímu bankovnictví. Více na www. rozhlas.cz.

ČRo 1 – Radiožurnál


Křesťanský týdeník    sobota  14.4.2012  9:05 – 10:00
Rozhovory, reportáže a aktuality nejen z křesťanského světa.
Ovčí farma na Ukrajině pomáhá dětem.
Dárek k 85.narozeninám papeže.
Titanic a jeho tajemství.
Výstava těl – věda nebo dekadence?
Nové komunitní centrum v Opavě.
Festival UNIT v Plzni.

Pořad připravila Redakce náboženského vysílání.


Sobotní Doteky víry   sobota  14.4.2012  22:05 – 23:00
'Jsou trochu naši bratranci,' říká o lidech v Indii Martin Putna, literární historik a pedagog, známá osobnost českých intelektuálních kruhů. Eva Hůlková jej pozvala do Doteků víry, aby vyprávěl o své nedávné cestě do Indie. Martin Putna je nestandardní turista a vnímavý pozorovatel, člověk, který má v zásobě mnoho zajímavých postřehů a umí je dát do pozoruhodných souvislostí. Poté, co žil rok v Americe a procestoval západní Evropu, nastal podle jeho slov čas vyvážit to Východem. 'K Indii jsem dozrál,' podotýká docent Putna. Poslechněte si jeho vyprávění v sobotních Dotecích víry.


Nedělní Doteky víry   neděle  15.4.2012  22:05 - 23:00
Koptští křesťané konečně navštívili Svatou zemi.
Pomáhat v Sýrii není vůbec snadné.
Jezuitské centrum spirituality na Slovensku.
Výzvy přítomnosti: Životní styl je téma, o kterém lidé stále víc přemýšlejí. Moderní technologie, nový způsob komunikace a konkurence v podnikání znamenají zvýšené nároky. Manuální práci našich předků nahrazuje stále více stresové zaměstnání. A objevují se nové druhy civilizačních onemocnění, která s vysokou pravděpodobností souvisí se životním prostředím a způsobem života. Hostem Výzev přítomnosti je tentokrát lékař a prezident Asociace Czech Med Miroslav Palát. Do studia si ho pozval Daniel Raus.


Kořeny     neděle  15.4.2012  01:05 – 01:55
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Biblický výrok: Až zanikne den, kdy jsem se zrodil. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

 


ČRo 2 – Praha


Bohoslužba     neděle  15.4.2012  9:00 - 10:00
Přímý přenos bohoslužby Evangelické církve augsburského vyznání z chrámu svatého Michala v Praze. Káže Marián Čop, farář místního sboru a současně superintendent ECAV v ČR. Liturgii vedou společně farářka Jana Gregerová a superintendent Marián Čop.


Dobrá vůle      neděle  15.4.2012  18:05 – 18:30
O lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším
Varhanice.
Varhany v zábřežském 'červeném' kostele zazněly čistě a naplno naposled začátkem sedmdesátých let, kdy na místo varhanice nastoupila Soňa Jelínková. O třicet let později byla jednou z těch, kdo prosadili opravu varhan, navzdory finanční zátěži, kterou to pro kostel představovalo. Celková částka byla odhadnuta na půl milionu korun. Malý sbor Církve československé husitské v Zábřehu na Moravě shromažďuje prostředky takřka po korunách a dokončení oprav je zatím v nedohlednu. Třiaosmdesátiletá Soňa Jelínková se přesto nevzdává. Neúnavně shání další peníze a věří, že varhany v husitském kostele znovu zazní. O svojí babičce a jejím životním osudu spojeném s 'červeným' kostelem natočila pořad pro cyklus Dobrá vůle Marie Štěrbová. Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová.

ČRo – 3 Vltava


Ranní Slovo    neděle  15.4.2012  7:35 – 8:00
V pořadu Ranní Slovo budeme číst 24. kapitolu Druhé knihy Mojžíšovy. Hostem je prorektor Karlovy univerzity, docent Starého zákona na Evangelické teologické fakultě Martin Prudký. Pořad připravil Petr Vaďura.


Prameny a proudy   neděle  15.4.2012  16:00 – 16:30
Katedrála v siločarách času (5/5)
Katedrála a česká moderna.
O smrti a naději.
V poslední části pětidílného cyklu věnovaného úloze české moderny při dokončování výzdoby svatovítského dómu se zastavíme nejenom u oltáře Františka Bílka, který se nachází v severní lodi chrámu, ale také u ostatních děl tohoto slavného českého sochaře, která k nám i v dnešní době promlouvají neobyčejnou spiritualitou. Pořad připravil a uvádí Jan Tůma.


Ranní úvahy Jana Jandourka po – pá  16.4.2012 – 20.4.2012  6:50 – 6:55

ČRo – 6


Hovory o víře     sobota  14.4.2012  19:30 – 20:00
S Pavlem Fojtou a Emanuelem Míškem. Připravil Karel Vepřek.


Slovo na neděli     sobota  14.4.2012  23:50 – 24:00
Péče o blízké. Duchovní zamyšlení Pavla Pokorného.


Zbožní a bezbožní   neděle  15.4.2012  21:10 – 21:40
Labyrintem Evropy s Biblí v ruce.
Církevní bankovnictví.
Bankovnictví pokládáme za ryze světskou záležitost, která se s duchovními hodnotami příliš nepotkává. Přesto existovaly a dodnes existují banky, založené a spravované církevními subjekty. Podíváme se na ně v pořadu Zbožní a bezbožní – labyrintem Evropy s Biblí v ruce.


Zaostřeno na církve   neděle  15.4.2012  21:40 – 22:00
Magazín nabízí formou krátkých rozhovorů a reportáží informace a vhled do všech abrahámovských náboženství. Dozvíte se v něm také o celospolečenských problémech a událostech, které s duchovním a náboženským životem souvisejí, a mají tedy dopad na myšlení a konání nás všech.
Titanic a jeho tajemství.
Dárek k 85.narozeninám papeže.
Koptští křesťané konečně navštívili Svatou zemi.
Výstava těl – věda nebo dekadence?
Festival UNIT v Plzni.
Ovčí farma na Ukrajině pomáhá dětem.


Slovo na příští týden   neděle  15.4.2012  23:50 – 24:00
Mariánské domky. Předpůlnoční zamyšlení připravil Václav Vokolek.


Kořeny     středa  18.4.2.2012  20:10 – 21:00
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Host do domu, Bůh do domu. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou