Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Německo oslavuje narozeniny Benedikta XVI.

Datum publikace16. 4. 2012, 15.02
TiskTisk

V den narozenin, 16. dubna 2012, se začalo se sanací bývalého bydliště Benedikta XVI. „Häusle“, jak sám papež svůj bývalý domek v Pentlingu u Řezna nazýval, by se měl do podzimu proměnit ve veřejný prostor. V nedalekém Řezně zase vylétlo do vzduchu 85. balónků se zvláštním poselstvím jako gratulace Svatému otci. 

Regensburg: Pokud půjde vše podle plánu, měla by se první veřejná akce v novém Domě setkání konat v říjnu, kdy se bude slavit 50. výročí začátku Druhého vatikánského koncilu.  Cílem je v prostorách bývalého domova představit život a práci rodiny Ratzingerových. Zachovány zůstanou pracovny Josepha Ratzingera, jeho bratra Georga a v roce 1991 zemřelé sestry Marie. Z jídelny by se naopak měla stát konferenční místnost.

V obci čítající dnes 6000 obyvatel se Joseph Ratzinger společně se sestrou Marií usadili v roce 1970. Pro dům, který si tu postavili, tehdy nebyla ani adresa. Ulici nakonec nazvali jednoduše Horská. Joseph Ratzinger se do těchto míst i později rád vracel alespoň na dovolenou. Obec, kterou považoval za svůj domov, naposledy Svatý otec navštívil v roce 2006 při své pastorační cestě do Bavorska.

V tamním kostele sv. Jana, kde dříve sloužíval mše svaté, najdeme rovněž připomínku této návštěvy. Je zde umístěn oltář, u něhož papež sloužil pod širým nebem na řezenském Islinger Feld mši svatou.

Další narozeninová akce se konala právě zde - na Islinger Feld v Řezně. Lidé tu v neděli 15. dubna pustili do vzduchu 85 balónků. Společnost „Deutschland pro Papa“ uspořádala tuto akci, nad níž záštitu převzal právě P. Georg Ratzinger. Do vzduchu vzlétl společně s balónky i stejný počet obálek s dopisy a semínky slunečnic. „Semínka mají být symbolem růstu a naděje. Naděje pro nový život, pevné zakořenění ve víře a růst. Balónky toto znamení roznesou po celé zemi a jejich případný nálezce bude v dopise povzbuzen, aby je zasel. A i když nálezce nebude zrovna věřící člověk, může být semeno symbolem naděje,“ píší organizátoři na plakátech, které akci s nafukovacími balónky provázejí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou