Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V německém Trevíru začala pouť ke Svaté suknici

Datum publikace17. 4. 2012, 11.01
TiskTisk

O víkendu 14. - 15. dubna 2012 začala v Trevíru pouť, jejíž historie je dlouhá 500 let. Očekává se, že v následujícím měsíci se Svaté suknici přijde poklonit na půl miliónu poutníků. „Tato relikvie zpřítomňuje dramatické chvíle Ježíšova pozemského života, jeho smrt na kříži,“ napsal Benedikt XVI. v poselství, které v trevírském dómu přečetl papežský legát, kardinál Marc Quellet.

Trevír: Svatý otec rovněž připomněl, že pouť byla vyhlášena v souvislosti s pětistým výročím prvního vystavení Svatého roucha veřejnosti. Podle tradice se jedná o roucho, které měl na sobě Ježíš na své cestě na Golgotu. Uchovává se právě v trevírském dómu a vystavováno bývá pouze při poutích. „Pro křesťanky a křesťany není v popředí zájmu sama relikvie, ale pro věřící ukazuje Svatá suknice na toho, kdo ji nosil: Ježíše Krista,“ stojí na panelu vedle relikvie. Za rouchem o prvním poutním víkendu přicestovali poutníci z různých koutů Evropy.  Někteří plátno hladí, jiní je líbají.

Někteří poutníci jsou potěšeni ekumenickým charakterem poutě. „Svaté roucho má zviditelňovat jednotu,“ píše se v poselství Svatého otce. „Spasitelova láska shromažďuje to, co je rozdělené. Kristus neruší pluralitu, nýbrž propojuje jedny s druhými a pro druhé v bytí křesťany, aby se tak mohli ve své různosti stávat navzájem prostředníky ukazujícími k Bohu.“

Trevír je na množství poutníků dokonale připraven. Stany ve městě nabízí poutníkům místa pro odpočinek, restaurace zase poutní menu. V jednom ze stanů je instalován tkalcovský stav, na němž poutníci vetkávají do společného díla nitě, které pro ně něco znamenají – například ze svatebních šatů, či z klobouku nemocného manžela. Pouť do nejstaršího města Německa končí 13. května.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou