Lupa
Obsah Obsah
Portál

Na Žofíně se diskutovalo o vyrovnání s církvemi

Datum publikace17. 4. 2012, 18.52
TiskTisk

Majetkové vypořádání státu s církvemi bylo tématem diskusního fóra, které se uskutečnilo v úterý 17. dubna v pražském žofínském paláci.

Praha: Debaty se za církve spolu s kardinálem Dominikem Dukou zúčastnil předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml, stanovisko ministerstva kultury vysvětlovala šéfka resortu Alena Hanáková, o ekonomických aspektech vyrovnání státu s církvemi hovořil ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Schwarz. Diskuse se zúčastnili též poslanec za vládní ODS Marek Benda a senátor za opoziční ČSSD Jiří Dienstbier.

Ministryně kultury Alena Hanáková ve svém vystoupení vypočetla negativní dopady, jaké by pro Českou republiku mělo případné zmaření majetkového vyrovnání státu s církvemi. V této souvislosti mimo jiné připomněla, že by se obce nemohly náležitě rozvíjet, neboť by zůstal blokován církevní majetek, který se nalézá na jejich území a dodala, že z dlouhodobého hlediska by vzrůstaly náklady státu na chod církví, protože ty by byly i nadále financovány ze státního rozpočtu. „Nelze pominout ani reputaci naší země v zahraničí, když naše země není schopna vyrovnat se s totalitní minulostí,“ varovala také ministryně, podle níž by církve svůj majetek stejně nakonec získaly nazpět, a sice soudní cestou. Taková možnost by se však nelíbila kardinálu Dominiku Dukovi: 'Přiznám se, že kdyby k této situaci mělo dojít, a měl bych si představit, že budu soudně vymáhat od několika tisíc rodin v Praze odškodnění, tak budu volit cestu svého předchůdce svatého Vojtěcha. Církve nepřistoupí na takovýto způsob, aby jedna nespravedlnost byla nahrazována ještě horší nespravedlností,' prohlásil kardinál Duka, který zároveň odmítl možnost, že by se církevní narovnání mělo odložit až na dobu, kdy pomine hospodářská krize, neboť ta může trvat dlouhá léta.

Hlas opozice zastupoval na debatním Žofínském fóru senátor Jiří Dienstbier. Ten znovu zopakoval sociálnědemokratickou představu vyrovnání se s církvemi, podle níž by měl být zřízen zvláštní fond, z nějž by pak byly církve financovány. Takovou představu ale církve opakovaně odmítají, mimo jiné i proto, že takový „fond by byl sebepožíračem výnosu, protože by musel zaměstnávat velké množství lidí,“ jak uvedl na Žofínském fóru kardinál Dominik Duka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou