Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církevní domov mládeže Petrinum v Brně slaví 20 let

Datum publikace30. 5. 2012, 18.33
TiskTisk

Děkovnou bohoslužbu při příležitosti 20. výročí zahájení činnosti Církevního domova mládeže Petrinum (Brno, Veveří 15) bude v sobotu 9. června 2012 v 10.00 hodin v kapli domova slavit generální vikář brněnské diecéze Mons. Jiří Mikulášek.

Brno: Chlapecký Církevní domov mládeže Petrinum v Brně nabízí ve své novodobé historii již dvacátý rok pobyt středoškolským a vysokoškolským studentům škol v jihomoravské metropoli. Ředitel domova Ing. Vít Mičánek, říká: 'Často slyšíme i sami vyslovujeme různé stesky na to, jaká dnešní mládež je, ale ne často si také uvědomujeme, že značný vliv na to má prostředí, ve kterém vyrůstá. V době dospívání na kamarádech a na prostředí záleží velmi mnoho. Je velmi důležité mít možnost se ze školy vracet na místo, kde jsou i další mladí, kteří sdílejí podobné hodnoty a prošli podobnou výchovou ve vlastní rodině. A toto je jeden z hlavních důvodů, proč je v Brně již dvacátým rokem Církevní domov mládeže Petrinum, který nabízí věřícím chlapcům po dobu studia nejen ubytování, ale i zázemí věřícího prostředí.'

Ohlédnutí do historie:

Ustanovení Tridentského koncilu (1545-1563) o zřízení chlapeckých seminářů bylo v brněnské diecézi pro nepřízeň doby provedeno až ve druhé polovině 19. století. Biskup Antonín Arnošt Schaffgotsche, který měl na mysli zřízení menšího semináře, sdružení, v duchu apoštolů Moravy, svatých Cyrila a Metoděje, rozhodl, aby se sbíraly peníze, nutné k započetí a udržování tohoto zbožného díla. Již ve školním roce 1853/54 bylo přijato 18 alumnů (chovanců) a péče o ně byla svěřena prefektu Antonínu Krátkému v domě, který stál vedle starého domu kněžského semináře v Dominikánské ulici. Když dům nestačil, ušlechtilý zakladatel začal roku 1857 sbírat peníze na postavení vlastní budovy semináře.

Ke konci roku 1856 byly od rodiny Schindlerovy koupeny na Veveří ulici v Brně dva domy i se zahradami. Tyto domy byly v březnu 1857 zbořeny a začala se stavět nová budova, která byla dokončena o rok později.

Po zabrání  Cyrilometodějského gymnázia v Lerchově ulici v Brně nacistickou armádou  našly útočiště v budově na Veveří 15 sestry sv. Cyrila a Metoděje. Po zabrání Kněžského alumnátu na Antonínské 1 měl sloužit chlapecký seminář na Veveří k výchově a studiu brněnských bohoslovců. Nastoupili tam na první semestr v roce 1942, ale již za dva měsíce byla i tato budova Němci zabrána.

Po 2. světové válce sloužila budova na Veveří svému původnímu účelu, ale jen do té doby, než byl dokončen a vybaven areál na Barvičově ulici a svou činnost zde mohlo zahájit Biskupské gymnázium. Vše se začalo slibně rozvíjet, ale přišla 50. léta a nástup komunistů k moci vše zmařil. Budova na Veveří 15 byla přidělena dekretem ze dne 1. 11. 1949 škole pro nevidomé. Po listopadových událostech v roce 1989 bylo školské zařízení pro nevidomé přemístěno do výhodnějších podmínek v bývalé krajské politické škole KSČ v Pisárkách a budova byla opět předána původnímu majiteli, tj. Biskupství brněnskému.

V roce 1990 zde biskupství zřídilo Biskupské gymnázium, později byl v objektu  rovněž brněnským biskupstvím zřízen – dle původního účelu – církevní domov pro věřící studenty ze všech středních škol v Brně. Od roku 1992 stojí v jeho čele Vít Mičánek.

Další informace a kontakt: www.petrinum.cz.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou