Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kněžské bratrstvo sv. Pia X. podepsalo věroučnou preambuli

Datum publikace19. 4. 2012, 13.25
TiskTisk

Vatikán obdržel 17. dubna 2012 pozitivní odpověď od představeného Kněžského bratrstva sv. Pia X. (FSSPX), která je rozhodujícím krokem na cestě k plné jednotě s Římem. Papežská komise Ecclesia Dei vede jednání s tradicionalisty již třetím rokem. Jak vysvětlil P. Federico Lombardi, proces by se nyní mohl uzavřít během několika týdnů.  Jisté to však zatím není.

Vatikán: „Na rozdíl od předchozích neuspokojivých odpovědí se tentokrát jedná o krok kupředu a povzbudivý vývoj,“ řekl P. Lombardi. Papežská komise vydala ještě ve středu komuniké, podle nějž bude text nyní podroben studiu a poté předložen Svatému otci k posouzení.

Odpověď Mons. Bernarda Fellaye by měla být Kongregací pro nauku víry přezkoumána do poloviny května. Bratrstvo sv. Pia X. v ní předložilo návrhy k doplnění a upřesnění věroučné preambule, které musí být teprve projednány. 

Věroučná preambule byla mons. Fellayovi k podpisu předána na setkání 16. března, bratři o ní diskutovali a zjevně převážila většina, která s podpisem souhlasila.

Pozitivní odpověď byla pro Vatikán podmínkou ke smíru s v roce 1988 odděleným a exkomunikovaným vedením bratrstva Pia X., které založil arcibiskup Marcel Lefebvre. Papež Benedikt XVI. exkomunikaci čtyř biskupů v lednu 2009 zrušil.      

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou