Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pochopit Boží inspiraci je pro přístup k Bibli rozhodující

Datum publikace23. 4. 2012, 15.39
TiskTisk

V závěru minulého týdne se konalo plenární zasedání Papežské biblické komise věnované tématu Inspirace a pravda v Bibli. Benedikt XVI. připomněl ve svém poselství, které komisi zaslal, že správné chápání Boží inspirace je pro přístup k Písmu svatému rozhodující.  Komise nyní pracuje na vydání stejnojmenného dokumentu.

Vatikán: Papež zdůrazňuje význam dokumentu připravovaného komisí a připomíná, že interpretace textů Písma ve shodě s jejich povahou je pro život a poslání církve zcela zásadní. Dokument, který Papežská biblická komise připravuje, je rozdělen do tří částí.

První část odpovídá na otázku, co je to zjevení. „Především upozorňujeme na to, jakým způsobem slovo zapsané na listech biblických knih pochází od Boha, takže během liturgie můžeme s naprostou jistotou říci, že jde nejen o „Slovo Boží“, ale přesněji o „Slovo Boha“. Slovo, které přichází od Boha k nám a které se nám zjevuje,“ vysvětluje jeden ze členů komise, P. Henryk Witczyk z Katolické univerzity v Lublinu. 

Druhá část dokumentu se věnuje pravdě Písma Svatého. „Zdůrazňujeme, jakým způsobem, počínaje stvořením přes exodus, hlásání proroků, mudrců, žalmistů a nakonec působení Krista a apoštolské Církve, vychází Bůh vstříc člověku, jehož dějiny jsou v podstatě dějinami hříchu. Bůh však v prostoru věků nepřestává usilovat o proměnu člověka. To je zásadní poslání Písma Svatého – pravda o Bohu,“ říká P. Witczyk. Bůh zve člověka do společenství se sebou, a to nejen tehdy, když inspirovaní autoři obdrželi impuls k činnosti, ale i tehdy, když člověk otevírá Písmo a v upřímném duchu vchází do kontaktu s Tím, kdo k němu mluví.

Třetí část se věnuje výzvám, které knihy Písma svatého předkládají. „Slovo Boží na sebe vzalo podobu slov v různých lidských epochách. Naše dnešní vnímání, formované Kristem a Jeho zjevením, je neskonale dokonalejší. Proto zejména některé pasáže Starého zákona vzbuzují v dnešním čtenáři vážné otázky, na které bychom chtěli jasně odpovědět.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou