Lupa
Obsah Obsah
Portál

Pomoc české charity v Indonésii má smysl

Datum publikace23. 4. 2012, 20.00
TiskTisk

Z inspekční cesty do Indonésie, kde vede Charita ČR několik projektů, se v sobotu 21. dubna 2012 vrátil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který je v rámci České biskupské konference zodpovědný za charitní službu, a ředitel Charity ČR Oldřich Haičman.

Olomouc: Do Indonésie oba zástupci české charity přiletěli počátkem minulého týdne. Odcestovali nejprve do Banda Acehu, města na severu země. „Provincie Aceh je samostatná, má svůj parlament, guvernéra i hejtmana, hlavním městem je právě Banda Aceh. Celá provincie je známa tím, že v ní platí muslimské právo šaría, které je nadřízené právu státnímu. Byli jsme poučeni, že zde působí také policie, která dodržování pravidel šaríi sleduje,“ uvedl po návratu ředitel Charity ČR Oldřich Haičman. Charita proto podle něj v této oblasti pracuje většinou s muslimskými partnery. „Do tohoto regionu šlo asi sedm miliard dolarů a na každém kroku bylo vidět, že peníze americké a japonské vlády pomohly – ať už to byly opravené silnice a budovy, nebo náhradní bydlení,“ řekl Haičman a dodal: „Večer jsme se ještě zastavili u památníku obětem tsunami. Památník je ve tvaru vysokých vln, které tam v roce 2004 dosahovaly výšky až 14 metrů. V okolí památníku bylo pochováno 46 tisíc lidí a jen v Acehu zahynulo při tsunami 90 tisíc lidí.“

Druhý den byl věnován návštěvě projektů, na nichž se Charita ČR podílí. „Nejprve jsme jeli k zemědělcům, kde charita podporuje zakládání malých družstev. Zemědělci pěstují pačuli, rostlinu, ze které se destilací získává kvalitní olej. Ten se používá jak v kosmetickém průmyslu, tak ve zdravotnictví například pro aromaterapie a masáže. Charita pomáhá s pěstováním a zajistila také destilační kotle. Za hotový olej dostávají zemědělci finance, které se rozdělují v rámci družstva a slouží pro obživu zemědělců. Pomáháme v chudé oblasti, kde dlouhou dobu probíhala občanská válka,“ dodal ředitel Charity ČR.

Arcibiskup Jan Graubner se podle svých slov zajímal o to, proč se charita v této oblasti věnuje právě zemědělství. „Objasnila to návštěva konkrétních míst. Jde o území, odkud byli lidé vyhnáni kvůli válce, a nová generace si po návratu neuměla poradit, takže ji sužovala chudoba. Charita na sebe na žádost místních úřadů vzala úkol koordinátora a velmi tak lidem pomohla. Z jiných částí oblasti a ostrovů sehnala odborníky , kteří usilují právě o to, aby místním pomohli z chudoby. Tamní rodiny žily předtím v úplné chudobě, nestačilo jim na jídlo, vůbec nepřipadala v úvahu škola. Dnes mají jídla dost, mohou ještě prodávat a zajistit dětem školu. Odborníci pořádají další a další akce, jejich školeními prošlo už dva a půl tisíce lidí,“ popisuje olomoucký arcibiskup a dodává: „Věřím, že taková charitní pomoc má smysl.“

Další program zahraniční cesty zástupců české charity byl věnován návštěvě místního hejtmana, který přislíbil pomoc a podporu charitní činnosti. „Odpoledne jsme navštívili zemědělce, kterým pomáháme pěstovat rýži. Zaváděním nových technologií, postupů z jiných oblastí a jiného, odolnějšího druhu rýže, který lze pěstovat v náročnějším klimatu a s menší potřebou vody. Navíc až s trojnásobným výnosem,“ říká Haičman. Večer pak byl podle něj věnován návštěvě polí s kakaovníkem, který se pěstuje společně s rostlinou pačuli. Dalšího dne se oba čeští reprezentanti s misí rozloučili a nastoupili cestu k domovu.

Naši pomoc vidím jako užitečnou a smysluplnou,“ shrnuje své dojmy z cesty arcibiskup Graubner a pokračuje: „Jestliže jsme už víc než deset velmi chudých vesnic naučili pěstovat rýži tak, že mají trojnásobnou úrodu, a od nich se to učí další, pak to má smysl. Jinde učíme zemědělce pěstovat bylinu pačuli a vyrábět z ní vonný olej. Tím zabráníme tomu, že by z nouze pěstovali drogy. Jde o projev křesťanské lásky, která pomáhá potřebným bez ohledu na národnost či náboženství,“ uzavírá arcibiskup Graubner.

O konkrétních projektech, jimiž Charita ČR pomáhá lidem v Indonésii, se lze dočíst zde.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou