Lupa
Obsah Obsah
Portál

Katolická univerzita v Ružomberku má nového rektora

Datum publikace27. 4. 2012, 13.19
TiskTisk

Kandidátem na rektora Katolícké univerzity v Ružomberku (KU)  je prof. Tadeusz Zasępa, který obhájil post rektora již z minulého funkčního období. Rozhodl o tom ve čtvrtek 26. dubna 2012 Akademický senát KU v tajném hlasování.

Ružomberok: Rektorovi dalo důvěru 13 senátorů. V souladu se statutem univerzity však kandidáta na rektora vzešlého z těchto voleb musí ještě potvrdit velký kancléř KU, košický arcibiskup Mons. Bernard Bober. Následně výsledek volby senát doručí ministrovi školství, který požádá prezidenta Slovenské republiky o jmenování nového rektora. Funkční období nového šéfa univerzity je čtyřleté.

'Mám radost z toho, že mi členové akademického senátu univerzity projevili důvěru. Vážim si jí a budu se snažit ji nezklamat. Děkuji zároveň všem členům akademické obce za mnohé nominace a podporu. Svoji funkci vnímám jako službu a opět jsem odhodlaný posloužit v dalším rozvoji a ve zvelebení Katolícké univerzity,' dodal po volbě  prof. Zasępa. 

Vysokoškolský profesor, katolický kněz a publicista Tadeusz Zasępa je mezinárodně uznávanou vědeckou autoritou v oblasti masmediální komunikace. Narodil se 23. dubna 1946 v Radziechowicích (Polsko). V letech 1962 – 1965 studoval na gymnáziu v Częstochowé, pokračoval v kněžském semináři v  Krakově, kde dokončil svá studia v roce 1971. Do roku 1974 pracoval jako kaplan. Ve vzdělávaní pokračoval dál na Katolické univerzitě v Lublinu (1974 – 1977), absolvoval stáže na The Catholic University of America ve Washingtonu, na University of Geneva v Ženevě a na Universita Cattolica del Sacro Cuore v Miláně. Doktorát z pastorální teologie získal v roce 1983 na Katolické univerzitě v Lublinu, v roce 1987 byl habilitovaný v odboru pastorální teologie – mediální vzdělávání. V roku 1995 se stal mimořádným a v roce 2001 řádným profesorem. V roce 1993 mj. založil katolické Rádio Lublin a stal se jeho prvním ředitelem. Od roku 1998 začal přednášet pro posluchače postgraduálního studia žurnalistiky na Trnavské univerzitě v Trnavě. V roce 1999 založil Szkołu Biznesu – Szkołu Wyższu (později Lubelska Szkoła Wyższa im. Króla Władysława Jagiełły) v Lublinu a do roku 2008 v ní působil ve funkci rektora. Jako garant studia v odboru žurnalistika pracoval do roku 2010 na katedře žurnalistiky filozofické fakulty KU, kde v současnosti přednáší. Od r. 2008 až dodnes zastával funkci rektora KU.

Působí jako člen několika mezinárodních vědeckých rad, profesních spolků a združení. Život a dílo prof. Zasępy ocenily domácí i světové instituce. Koncem minulého roku ho za svého člena zvolila i prestižní Evropská akademnie věd a umění se sídlem v Salzburgu.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou