Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán odsoudil útoky na křesťany ve třech státech Afriky

Datum publikace30. 4. 2012, 16.58
TiskTisk

Při celkem třech útocích na bohoslužebná společenství v Nigérii a Keni zemřelo v neděli 29. dubna 2012 více než dvacet lidí. Útoky na křesťany rozhodně odsoudil Vatikán. „Útoky jsou strašné a odsouzeníhodné,“ prohlásil vatikánský mluvčí P. Federico Lombardi.

Vatikán: Tiskový mluvčí zároveň vyzval náboženské skupiny zemí k pokojnému soužití. Nesmějí prý podlehnout „bezvýchodné spirále smrtící nenávisti“. Lombardi zároveň vyjádřil účast obětem a dotčeným náboženským společenstvím.

Kardinál Tarcisio Bertone již v neděli sdělil své znepokojení nad vzrůstající netolerancí vůči křesťanům v Africe a na Blízkém Východě. Podle jeho slov je pozoruhodné, že právě ti, kteří se snaží šířit mír, usmíření a spravedlnost, se setkávají s takovou mírou netolerance a silné agresivity.

Při celkem třech útocích v Nigérii a v Keni přišlo o život na dvacet lidí. Patnáct z nich zemřelo při bohoslužbě v kostele v severonigerijském městě Kano. Kostel, jež patří k univerzitě, kde byl zapálen. Útočníci předtím házeli do kostela malé nálože, aby účastníky bohoslužby vyhnali ven. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil.

Ve městě Maiduguri na severovýchodě země byly při útoku zastřeleni čtyři lidé, mezi nimi i duchovní. Tady se podle vyjádření policie jednalo o příslušníky islamistické sekty Boko Haram.

V keňském hlavním městě Nairobi zemřel v neděli jeden člověk po granátovém útoku na kostel. Dalších 15 bylo zraněno.

Od ledna tak celkem zemřely v Nigérii stovky lidí po bombových útocích a jiných napadeních. Cílem atentátníků byly často kostely. Islamistická skupina Boko Haram, která v Nigérii operuje, je napojena na Al Kaidu.   

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou