Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pořady Redakce náboženského vysílání od 5.5. do 11.5. 2012

Datum publikace4. 5. 2012, 17.21
TiskTisk

Redakce náboženského vysílání připravila na nový týden např. reporáž o návštěvě ministra Hegera ve Vatikánu. Upozorňujeme na to, že sobotní Doteky víry nebudou. Nedělní Doteky víry budou mj, věnovány ostázce pastorace Romů. Na Praze si v neděli můžete poslechnout katolickou bohoslužbu, mezi 9:00-10:00. Více na ww.rozhlas.cz.

ČRo 1 – Radiožurnál


Křesťanský týdeník    sobota  5.5. 2012  9:05 – 10:00
Rozhovory, reportáže a aktuality nejen z křesťanského světa.
Kardinál Vlk – osobní apel na odklad splátek.
S ministrem Hegerem o pracovní návštěvě ve Vatikánu.
Pražské povstání a nebezpečí velké lži.
Francie před volbami řeší náboženství ve veřejné sféře.
Archa – záchranná loď pro vsetínskou mládež.
Saští řemeslníci pomáhají v Izraeli.

Pořad připravila Redakce náboženského vysílání.


Sobotní Doteky víry   sobota  5.5. 2012  22:05 – 23:00
Vzhledem k přímému přenosu mistrovství světa v hokeji nebudou tento týden Sobotní doteky víry vysílány. Děkujeme za pochopení této mimořádné změny programu.


Nedělní Doteky víry   neděle  6.5. 2012  22:05 - 23:00
Co brání Romům zapojit se více v církvích?
Projekt Marianum v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze.
Poutě jako stále přitažlivé příběhy s hlubokým poselstvím.
Usmířené Sudety.
Výzvy přítomnosti: Málokterý tvůrce současného filmu dokáže nahlédnout do hloubky člověka tak, jak se to daří belgickým sourozencům Jean-Pierrovi a Lucu Dardennovým. V českých kinech se právě promítá jejich nejnovější film Kluk na kole. Ve Francouzském a Maďarském institutu v Praze probíhá od 2. května přehlídka filmů těchto tvůrců. Petr Vaďura pozval k mikrofonu Výzev přítomnosti filmového kritika Lukáše Jirsu, aby se pokusil odpovědět na otázku, v čem tkví síla filmových výpovědí tohoto režisérského sourozeneckého tandemu.


Kořeny     neděle  6.5. 2012  01:05 – 01:55
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Encyklika B 16, Láska v pravdě. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

ČRo 2 – Praha


Bohoslužba     neděle  6.5. 2012  9:00 - 10:00
Přímý přenos bohoslužby Římskokatolické církve z kostela svatého Antonína Velikého v Liberci. Slouží P. Radek Jurnečka.


Dobrá vůle      neděle  6.5. 2012  18:05 – 18:30
O lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším
Zákon nestačí dodržovat, musíme jej i hájit.
S předsedkyní Nejvyššího soudu ČR Ivou Brožovou, tak jak ji neznáte.
Její otec byl válečným letcem v Anglii, dědeček zase vlivný národní socialista, nacisty preventivně vězněný v Buchenwaldu. Strýc se zase odmítl odvolat proti nespravedlivému rozsudku komunistické justice, protože se zločinného režimu nehodlal o nic doprošovat… Jak se za komunismu s takovým „původem“ dostala Iva Brožová k právničině? A jak se stala soudkyní? Proč se nechala pokřtít tajně svěceným biskupem katolické církve? A jak před lety prožívala střet se státní mocí, především svůj spor s Václavem Klausem? To se dozvíte z  dokumentu Lenky Svobodové. V pořadu mj. uslyšíte zvukové záznamy z rodinného archivu z 80. let minulého století a také manžela paní doktorky, advokáta JUDr. Jaroslava Brože. Režie pořadu Yvona Žertová, mistr zvuku Roman Špála.

 

ČRo – 3 Vltava


Ranní Slovo    neděle  6.5. 2012  7:35 – 8:00
V pořadu Ranní Slovo, který teď navazuje na Liturgický rok v protestantismu, budeme uvažovat nad 15. kapitolou Janova evangelia, a sice nad jejími prvními jedenácti verši. Hostem Petra Vaďury je salesián a teolog Ladislav Heryán.


Prameny a proudy   neděle  6.5. 2012  16:00 – 16:30
Atentát na Reinharda Hendricha (2/10)
Velký dramatický protektorátní příběh, do jehož uzlů jsou vpleteny stovky lidských osudů, odvaha, sebeobětování, ale i zrada a krvavá msta. Příběh Atentátu na Reinharda Heydricha patří k nejvýznamnějším i nejtragičtějším kapitolám naší novodobé historie. V desetidílném rozhlasovém dokumentu, který uvádíme k letošnímu 70.výročí, velký válečný příběh podrobně vyprávějí poslední žijící aktéři, svědci, pamětníci a historici. Dokument připravil Miloš Doležal, spolupráce Michal Šimek, režie Markéta Jahodová.
Druhý díl podrobně popisuje práci zpravodajského odboru v Londýně a paralelně je představován protektor R.Heydrich, jeho politika i lidský profil. Ve snímku hovoří parašutisté Rudolf Pernický, Jaroslav Klemeš, Rudolf Krzák, Čestmír Šikola, z archivního snímku podává svědectví osobní tajemník presidenta Edvarda Beneše Eduard Táborský. V tomto díle také hovoří Vladimír Maděra, který fotografoval parašutisty kvůli fotografiím na falešné legitimace. Svědectví aktérů doplňují historici Jan Uhlíř a Vojtěch Šustek.


Ranní úvahy Miloše Rejchrta  po – pá  7.5. 2012 – 11.5. 2012  6:50 – 6:55


ČRo – 6


Hovory o víře     sobota  5.5. 2012  19:30 – 20:00
S Tomášem Trusinou. Připravil Karel Vepřek.


Slovo na neděli     sobota  5.5. 2012  23:50 – 24:00
Světlo. Duchovní zamyšlení Pavla Pokorného.


Zbožní a bezbožní   neděle  6.5. 2012  21:10 – 21:40
Labyrintem Evropy s Biblí v ruce.
Jednota bratrská.
Že česká reformace o 100 let předcházela reformaci německé, to se všeobecně ví. Méně je ovšem známo, že u nás vznikla církev, která má dnes 18 samostatných provincií na čtyřech světadílech. Tato církev se jmenuje Jednota bratrská. Jelikož si letos připomíná 555 let své vzniku, zaslouží si samostatný díl cyklu Zbožní a bezbožní – labyrintem Evropy s Biblí v ruce.


Zaostřeno na církve   neděle  6.5. 2012  21:40 – 22:00
Magazín nabízí formou krátkých rozhovorů a reportáží informace a vhled do všech abrahámovských náboženství. Dozvíte se v něm také o celospolečenských problémech a událostech, které s duchovním a náboženským životem souvisejí, a mají tedy dopad na myšlení a konání nás všech.
Pražské povstání a nebezpečí velké lži.
Saští řemeslníci pomáhají v Izraeli.
Francie před volbami řeší náboženství ve veřejné sféře.
Co brání Romům zapojit se více v církvích?
Archa – záchranná loď pro vsetínskou mládež.
Projekt Marianum v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze.


Slovo na příští týden   neděle  6.5. 2012  23:50 – 24:00
Radši práce na černo než revoluce. Předpůlnoční zamyšlení připravil Jan Jandourek.


Kořeny     středa  9.5. 2012  20:10 – 21:00
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Co bude po životě? Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou